Cesta do pekla

Nad Facebookom sa zmráka. Bývalá zamestnankyňa megakorporácie Frances Haugen definitívne potvrdila to, čo sme všetci tušili. Internetový gigant uprednostňuje profit pred verejným záujmom a škodí spoločnostiam. Aké prekvapivé.

10.10.2021 20:00
debata (29)

Facebook je podľa Haugenovej v nepretržitom konflikte záujmov medzi tým, čo je dobré pre verejnosť, a tým, čo je dobré pre Facebook. Počas svojej výpovede pred americkým senátom tiež upozornila, že platforma „ubližuje deťom, podporuje rozdelenie spoločnosti a oslabuje demokracie“.

Ako to teda robí? Facebook primárne zobrazuje príspevky, ktoré majú veľký počet interakcií – „páčikov”, komentárov a zdieľaní. Keď k tomu pridáme fakt, že hnev je najvirálnejšou emóciou, môžeme šípiť, kam to celé smeruje.

Nesmierna polarizácia a prevalencia nenávisti vo verejnom diskurze sú priamymi plodmi Facebooku. Ten zároveň ovplyvňuje činnosť politických aktérov, ako aj médií. Nemožno sa potom čudovať, že väčšmi uspievajú politici, ktorí šermujú hnevom a kontroverziou. Cézarove pravidlo rozdeľuj a panuj s príchodom Facebooku nadobudlo ozrutný kontext.

Systém, ktorý uprednostňuje kvantitu interakcií pred ich kvalitou, je živnou pôdou pre dezinformátorov, internetových trollov, ako aj politikov, ktorí zneužívajú ľudskú slabosť a hnev. Katastrofálne dôsledky pritom bublú na povrch skutočného sveta. Útok na americký Kapitol, fyzické napádanie zdravotníkov či genocída Rohingov v Mjanmarsku sú toho smutným svedectvom.

Jediným dôvodom pre takéto nastavenie systému sú pritom len peniaze. Tým, že Facebook podnecuje emocionálne interakcie, tak na sociálnej sieti trávime viac času, konzumujeme viac reklamy a zanechávame údaje o našich preferenciách, ktoré sú pre internetové giganty zlatom. Stojí nám to za to?

Zásadnú zmenu prinesie jedine dôslednejšia regulácia zo strany Európskej únie. Začať môžeme však aj od seba hľadaním alternatív v komunikácii alebo sledovaním spoločenského diania priamo cez mediálne portály. Lipnutie na platforme, pre ktorú sme len produktmi, má až fatálne dôsledky. Ich svedkami sme už dnes.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #frances haugen