Znížená DPH na energie v nedohľadne

Kreativita pri hľadaní spôsobov, ako pomôcť domácnostiam či firmám v energetickej cenovej kríze, v posledných týždňoch nepozná hraníc. A to či už v rámci slovenského politického spektra, alebo štátov Európskej únie. Vlády vo veľkom rozdávajú peňažné poukážky, zavádzajú špeciálne tarify či, ako nedávno ohlásili českí susedia, znižujú dane.

21.10.2021 20:00
debata (2)

Na západ od slovenských hraníc tak domácnosti v novembri a v decembri DPH za energie platiť nebudú. Mesačne to má ľuďom ušetriť okolo 40 miliónov eur. Také opatrenie sa však schvaľuje vo vláde omnoho rýchlejšie v čase parlamentných volieb a skladania vlády, čo je prípad Česka, ako v čase, keď sa musí vládnuca koalícia dohodnúť na novom rozpočte, teda na Slovensku.

Peniaze, ktoré ľudia ušetria, totiž budú chýbať štátu. Minister hospodárstva Richard Sulík to vysvetľoval ešte na začiatku roka 2020, keď z bilbordov hlásal slogan „menej štátu, nižšie dane“. V tomto prípade by to bolo naopak – nižšie dane, menej (peňazí pôjde) štátu.

A tak, hoci aj sa v aktuálnych diskusiách Sulík opakovane vyjadruje, že zosekanie DPH je v absolútnom súlade s ich politikou a podobnú iniciatívu podporí, pričom rovnako to navrhuje aj opozícia, nikto z nich reálne nemá možnosť daň aj znížiť. To môže len rezort financií Igora Matoviča, ktorý má dane pod palcom. Okrem daní ale drží aj rozpočet.

V konečnom dôsledku to vyzerá tak, že financmajster iba diplomaticky opakuje, že je otvorený diskusii, no dane za energie, ani žiadne iné, neznižuje nikto. Namiesto toho radšej energetickú krízu a formovanie rozpočtu využívajú koaliční zástupcovia na hádky a vyjednávanie, kto komu má vyjsť v ústrety, aby získali pre svoj rezort viac peňazí v budúcom roku. Ústupky sa však napokon nechce robiť nikomu.

Preto aj znížená DPH na energie, z ktorej sa tešia naši európski susedia, namiesto toho, aby bola v Zbierke zákonov, je zatiaľ v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #ceny elektriny