Lockdown na skúšku. Kto je "slobodný" a kto "zotročený"

Vláda nemala na výber, protiepidemické opatrenia sprísniť musela. Konzílium odborníkov ani minister zdravotníctva Lengvarský nateraz s kompletným lockdownom neuspeli. Odkladá sa. Zatiaľ.

18.11.2021 20:00
debata (93)

Prijaté opatrenia nie sú žiadnym prekvapením. Ide o mix obmedzení, ktoré sa prijímajú postupne v celej Európe. Mnohé sme si už vyskúšali v predchádzajúcich vlnách. Či zaberú, alebo bude nutný tvrdý lockdown, ukážu najbližšie dni.

Lebo, ako varovne podotkla členka konzília odborníkov Alena Košťálová, „dnes máme pandemický vlak rozbehnutý tak rýchlo, že keď nepribrzdíme, tak naozaj sa rútime do humanitárnej katastrofy.“ Ekonomika-neekonomika, v niektorých regiónoch idú nemocnice na doraz, lekári a zdravotníci melú z posledného, začínajú sa odkladať aj onkologické operácie.

Hegerov kabinet treba pochváliť, že sprísnenie opatrení sa v kritických regiónoch nevyhne ani očkovaným. SaS, ako sme si už zvykli, zaujala odmietavý postoj. Pripomínajú, že očkovaným sa sľúbila sloboda. Zabudli si všimnúť, že delta variant situáciu riadne zmenil. Aj očkovaní, hoci v oveľa menšej miere a kratšie, predsa len vírus šíria. V okresoch, kde už je vírusu na rozdávanie, akékoľvek stretávanie a mobilita sú riskantné. Ani argument, že jednej skupine je sloboda upieraná, druhej je dovolené čokoľvek, už neplatí. Aj očkovaní poznajú svoje limity.

Či sa vyhneme úplnému lockdownu, ktorý si nikto neželá, teraz záleží na každom z nás. Akékoľvek prísne opatrenia budú nanič, ak nebudeme disciplinovaní a dodržiavať základné hygienické pravidlá. Konečne aj opozičný Smer, ktorý doteraz iba kritizoval a zľahčoval, vyslal na sneme jasný signál v boji proti korone.

A tí, ktorí budú neprestajne splietať niečo o slobode, by sa mali zamyslieť, či na nich neplatia slová Johanna Wolfganga Goetheho: „Nikto nie je tak zotročený, ako tí, ktorí si nahovárajú, že sú slobodní.“

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #vláda SR #Johann Wolfgang Goethe #vakcinácia #lockdown #tretia vlna