Nezodpovednosť ako zbraň

Právo na život vystriedalo u zarytých odporcov očkovania právo na smrť. Vakcínu proti covidu, ktorá pomáha zachrániť život, odmietajú všemožnými tvrdeniami. Drvivá väčšina je nepravdivá. Správanie antivaxerov znamená, že uprednostňujú riziko vlastnej smrti.

21.11.2021 19:00
debata (554)

Treba si uvedomiť, že sme vo vojne naprieč celou Európou. Agresor nemá pozemné vojsko ani bombardéry, pretože nepriateľ je neviditeľný. Dá sa vidieť len pod mikroskopom. Zákernosť covidu je však taká silná, ako keby cudzia armáda zabíjala deň čo deň tisíce Európanov. Na Slovensku má neviditeľná vojna v poslednom čase každých 24 hodín niekoľko desiatok mŕtvych.

Každý štát po teroristickom útoku zvyšuje bezpečnostné opatrenia. Odpoveďou na teror, ktorý tu každodenne pácha covid, je sprísňovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu s tým, že najsilnejšou protiofenzívou býva lockdown. Keď sa po nejakom čase zruší, smrtiaca pliaga začína postupne kántriť zase čoraz viac.

Budíček – pretože v Európe vrátane Slovenska je už dlhšie ďaleko po dvanástej hodine. Ako každá vojna aj táto si vyžaduje uvažovať o výnimočných krokoch. Rakúsko bude povinne očkovať, pretože vedenie štátu priznalo, že je to jediný spôsob, ako vyjsť zo začarovaného kruhu.

Zákernosť covidu je taká silná, ako keby cudzia armáda zabíjala deň čo deň tisíce Európanov.

Reči o povinnej vakcinácii na Slovensku sú logické, veď je na tom s covidom ešte horšie ako alpská krajina. Po napadnutí štátu schvaľujú (vyhlasujú) vojnu jeho hlavní predstavitelia. Do plánovania vojenských operácií na odrazenie nepriateľa však už nezasahujú, lebo je to záležitosť generálov, ktorí najlepšie vedia, ako postupovať. A je nepredstaviteľné, že keby napríklad išli nasadiť do boja bombardéry, tak im nejaký štátnik odkáže, že to nie je potrebné.

Prečo táto zmienka? Lebo na bojisku proti neviditeľnému agresorovi patrí hlavné slovo zdravotníckym odborníkom. Vedenie štátu by malo prispôsobovať svoje rozhodovanie ich názorom. Mnohí experti na boj proti covidu na Slovensku sa prihovárajú za povinné očkovanie (aspoň najviac ohrozených skupín obyvateľstva). Vláda by sa mala nad ich odporúčaním vážne zamyslieť a opozícia by mohla prestať omieľať slová o riziku neprípustného zásahu do základných práv občanov.

Ak to pôjde takto ďalej s covidom, čo sa spája s nízkou očkovanosťou, slovenské nemocnice budú ešte preplnenejšie. A lekári a zdravotné sestry sú už unavení. Odpor časti obyvateľov k vakcínam má pritom aj obete, ktoré s ich odmietaním nepriamo súvisia. Odkladajú sa vážne lekárske zákroky, ako sú napríklad tie, čo nevyhnutne potrebujú ľudia s vážnymi ochorenia srdca. Jeden nedávny tragický príklad za všetky: mladá žena sa tešila, že konečne dostala termín na transplantáciu pečene. Nemocnica ho musela odložiť na neurčito. Náhradný termín je, bohužiaľ, už bezpredmetný. Chorá žena medzitým zomrela…

Preklínanie očkovania predstavuje nezodpovednosť, ktorá má silu hrozivej zbrane. A konšpiračné teórie o vakcínach pripomínajú inkvizíciu s upaľovaním bosoriek. Vojna proti covidu sa zjavne nedá vyhrať s opakovanými lockdownami (ak áno, medzitým pribudne veľa mŕtvych). V tejto vojne existuje jediná zbraň, čo má proti korone silu atómovej. Volá sa vakcína.

© Autorské práva vyhradené

554 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #nemocnice #koronavírus #vakcinácia #lockdown