Cukor a bič - ako motivovať k očkovaniu

Lockdown v podobe, v akej ho zaviedla vláda, nás nespasí. Očakávať, že pri toľkých výnimkách a za taký krátky čas dôjde k zásadnej zmene, je naivné. Na druhej strane, aj takéto polovičaté riešenie je lepšie ako žiadne, lebo sa aspoň čiastočne obmedzí mobilita ľudí a ich sociálne kontakty. Vláda, ktorá trestuhodne premrhala celé leto, však musí teraz rýchlo prísť s plánom, ako zvýšiť zaočkovať.

25.11.2021 19:00
debata (84)

Štatistiky sú neúprosné. Na covid denne umiera priemerne 60 ľudí, pričom až a 81 percent tvoria nezaočkovaní. Počet pozitívne testovaných PCR testami presiahol číslo 10-tisíc. Za október evidujeme na Slovensku 429 úmrtí na ochorenie COVID-19. Nezaočkovaných bolo 368 obetí, čo predstavuje 85,78 percenta. Ich vekový priemer bol 74 rokov.

Nemocnice denne prijmú 340 covidových pacientov. Až 78 percent hospitalizácií tvoria ľudia nad 50 rokov (čo je znepokojivé, vek pacientov postupne klesá). Azda najvarovnejší je údaj, že u ľudí nad 60 rokov je 13-násobne väčšie riziko úmrtia ako u mladších. Z toho jednoznačne vyplýva potreba ochrániť práve túto najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva.

Smutné je, že toto všetko vieme už dlho, no doteraz sme nič neurobili preto, aby seniori boli v bezpečí. Akoby ani nikomu nezáležalo na tom, že umierajú úplne zbytočne, lebo v ich prípade prednosti vakcinácie jednoznačne prevažujú nad rizikami. A tak nečudo, že je na Slovensku najhoršia pandemická situácia na svete.

Úvahy premiéra Eduarda Hegera o zavedení povinného očkovania proti koronavírusu v kategórii 60+ sú preto úplne legitímne. Výnimočne však možno súhlasiť s Veronikou Remišovou, že skôr ako pristúpime k takémuto radikálnemu opatreniu, by sme to mohli skúsiť najprv po dobrom.

Úvahy premiéra Eduarda Hegera o zavedení povinného očkovania proti koronavírusu v kategórii 60+ sú úplne legitímne. Výnimočne však možno súhlasiť s Veronikou Remišovou, že skôr ako pristúpime k takémuto radikálnemu opatreniu, by sme to mohli skúsiť najprv po dobrom. Peniaze vždy boli a sú silnou motiváciou…

Peniaze vždy boli a sú silnou motiváciou – aj preto sa do očkovacej lotérie prihlásilo toľko ľudí. Tí, ktorí sa do nej zapojili, však už boli zaočkovaní a ich rady sa takmer nerozšírili, lebo šťastena sa usmiala len na zopár šťastlivcov.

Ak by však ľudia boli motivovaní priamou finančnou odmenou, nepochybne by to mnohých zlákalo. Na Slovensku máme zaočkovaných zhruba 65 % ľudí nad 60 rokov, čo je v porovnaní s ostatnými krajinami veľmi málo. Keďže je mimoriadne dôležité, aby v tejto vekovej skupine bolo zaočkovaných čo najviac ľudí, pretože práve pre nich je covid najnebezpečnejší a najčastejšie končia v nemocniciach, peniaze vynaložené na takýto účel by boli veľmi dobrou a rozumnou investíciou. Určite lepšou ako lotéria…

Mať či nemať v peňaženke 200 či dokonca 300 eur navyše, je pre väčšinu dôchodcov dosť zásadné. Mnohí by si potom veľmi jednoducho spočítali, že ak na očkovanie pristúpia podobrom, tak ešte získajú. No ak by bol pevne stanovený termín, kedy sa má začať s povinným očkovaním, tak by vedeli, že po tomto dátume nič nezískajú a očkovať sa budú musieť tak či tak.

Metóda cukor a bič funguje od nepamäti. Čím skôr to pochopia aj vo vláde, tým lepšie pre nás všetkých, no najmä pre seniorov.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #očkovanie #povinné očkovanie