Školy a pandémia

Na Slovensku platí lockdown. A kým sa začnú urýchlené vianočné prázdniny, plošne sa doň od pondelka pridáva aj zákaz prezenčnej výučby na druhom stupni základných škôl a na stredných školách v Bratislavskom kraji.

03.12.2021 20:00
debata (2)

Doteraz o plošnom zatvorení škôl rozhodli regionálne úrady verejného zdravotníctva vo viacerých najpostihnutejších okresoch, v prípade Bratislavského kraja však definitívne narazila kosa na kameň v rozkole medzi hlavným hygienikom Jánom Mikasom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom.

Bratislavský kraj má spomedzi všetkých slovenských krajov najvyššiu mieru zaočkovanosti na rôznych úrovniach. A hoci hlavný hygienik rozumie argumentom, ktoré poukazujú na závažný pokles vzdelanostnej úrovne počas dištančného vyučovania v predchádzajúcich vlnách pandémie, spoločne s Konzíliom odborníkov trvá na tom, že súčasná alarmujúca situácia s preplnenými nemocnicami, vysokou úmrtnosťou prevažne neočkovaných pacientov a dynamikou šírenia nákazy si vyžaduje opätovné zatvorenie väčšiny škôl. Všeobecne nízka zaočkovanosť na Slovensku a nedôvera k nemu vedno s nedôverou v celkovo dlhodobo chaotické politické riadenie štátu počas pandémie, keď sa na postupoch nedokáže zjednotiť ani koalícia, žnú svoje trpké plody.

Keď už máme lockdown, celoplošné zatvorenie škôl sa zdá ako logický krok. Lenže Gröhling a spolu s ním mnohí rodičia argumentujú najmä hazardovaním so vzdelaním, ako aj tým, že vychádza navnivoč motivácia zmeniť prístup k očkovaniu v regiónoch, kde sa mu ľudia napriek všetkému bránia. Ak sa zatvoria školy v kraji, kde k vysokej zaočkovanosti motivovala aj možnosť normálneho priebehu vyučovania, akú motiváciu môžu vidieť iné kraje, keď sme na tom v konečnom dôsledku rovnako? Ak nezaočkovanému človeku stačí pri vstupe do zamestnania preukazovať sa sedemdňovým AG testom, nemohlo by byť povinné testovanie školákov znesiteľnejším riešením?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #Ján Mikas #lockdown #dištančná výučba