Na megalomanské nápady peniaze sú, pre nešťastné domácnosti nie

Predstavte si, že vám vyskočí účet za teplo z 50 na 200 eur. Presne to je prípad, ktorý sa stal na východe krajiny. Ak k tomu prirátate vyššie účty za ďalšie energie, potraviny či pohonné hmoty, ide o poriadne zaťaženie rodinného rozpočtu.

03.02.2022 20:00
debata (25)

Takýchto prípadov je na Slovensku mnoho, väčšinou ide o domácnosti v bytovkách. Jednoducho prepadli cez regulačnú sieť, ktorá chráni veľkú väčšinu ostatných domácností pred vrtochmi na trhoch s komoditami. Alebo ich správca musel nakupovať v čase, keď už boli ceny plynu vysoko, a tak sa si „zlízli“, že súhra dopytu a ponuky na trhoch im to „zaúčtuje“.

Tu prichádza na rad vláda, aby sa dohodla a ukázala nejaké kompenzačné opatrenia pre postihnuté domácnosti. No zatiaľ čo v zahraničí už sa niekoľko opatrení prijalo do praxe, u nás sa stále iba diskutuje.

Vo štvrtok síce tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek vyhlásil, že v koalícii aj u správcu štátnej kasy – Igora Matoviča – došlo k zhode, no kým nie sú opatrenia na papieri a schválené, ľudia sa z toho nenajedia.

Iste, dá sa dlho debatovať, ako, koľko a či by mal štát pomáhať zasiahnutým rodinám. Medzi ekonómami však panuje pomerne vzácna zhoda – pomáhať treba najslabším. Ak k domácnostiam prirátame ešte nemocnice, domovy sociálnych služieb, ročný účet za pomoc vyjde na 200 miliónov eur. Je záhadou, prečo sa tak dlho rodí dohoda na tejto sume, keď minister financií neváha vyhodiť veľké milióny za plošné testovanie a očkovaciu lotériu.

Keď ide o jeho megalomanské nápady, peniaze sa nájdu hneď. Keď ide o nešťastné domácnosti, ktoré prepadli cez regulačnú sieť, tak váha. Pozná niekto odpoveď?

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #teplo #domácnosti #zvyšovanie cien #pomoc od štátu