Kto je tu zradca?

Po neskutočnom cirkuse, ktorý sprevádzal parlamentnú rozpravu, dnes poslanci tesnou väčšinou schválili obrannú zmluvu s USA. Opozícii sa však podarilo vytvoriť imaginárnu hrozbu, ktorá si bude žiť vlastným životom. Viac ako straty suverenity by sme sa mali obávať skôr toho, že títo strašiaci budú ešte dlho mátať v hlavách ľudí.

09.02.2022 19:00
debata (98)

Hlasovanie a všetko, čo mu predchádzalo, však bolo poučné hneď z niekoľkých dôvodov. Napriek tomu, v akom stave sa koalícia nachádza, za dohodu o obrannej spolupráci Slovenska s USA napokon zdvihlo ruku 79 poslancov. Koalícia tak opäť ukázala, že pri zásadných otázkach sa dokáže zjednotiť. K úspechu nepochybne prispelo i to, že Igor Matovič – odborník na všetko – tentoraz zaujal pozíciu „mŕtveho chrobáka“. Prakticky celý mesiac sme od neho nepočuli žiadne zásadné vyjadrenie k tejto téme, čo bolo vlastne dobre. Z OĽaNO tak boli proti zmluve iba Romana Tabák a Milan Kuriak, čo však v prípade tejto popletenej pani poslankyne neprekvapuje…

Hlasovanie však malo jednu chybičku krásy. Keďže Sme rodina na parlamentnej pôde už dlhší čas razí stratégiu samostatnej „opozičnej“ politiky (aj teraz boli proti šiesti poslanci hnutia a Boris Kollár sa zdržal), krehká väčšina závisí od hlasov štyroch odídencov – Jána Mičovského, Jána Krošláka, Tomáša Valášeka a Miroslava Kollára. A s pribúdajúcim časom, ako sa bude blížiť termín volieb, sa vládny štvorlístok nebude môcť spoliehať na to, že sa vždy zachovajú „štátotvorne“.

Smutno-smiešny bol „výkon“ kotlebovcov. Svojím piskotom v rokovacej sále znemožnili rozpravu, a nemohli tak zaznieť argumenty proti tejto dohode. Tomu sa povie streliť si gól do vlastnej brány. Urobili tým nepochybne škrt cez rozpočet Robertovi Ficovi, ktorý si myslel, že tento deň bude patriť jemu.

Zmenilo sa niečo na EÚ a USA alebo sa zmenil Robert Fico? Nie, vláda nezradila občanov Slovenska, to on zradil sám seba. Svojím oportunizmom sa postupne vzďaľuje od myšlienok sociálnej demokracie a nebezpečne sa približuje k extrému.

Vynahradil si to však na mítingu pred budovou Národnej rady. Je smutné sledovať trojnásobného premiéra, ktorý nielen, že stratil všetky zábrany, ale svojím súčasným konaním v podstate pošliapal všetko to, k čomu sa doteraz hlásil. Nebolo to tak dávno, keď miesto Slovenska videl v jadre Európy a Spojené štáty považoval za strategického partnera. Zmenilo sa niečo na EÚ a USA alebo sa zmenil Robert Fico? Nie, vláda nezradila občanov Slovenska, to on zradil sám seba. Svojím oportunizmom sa postupne vzďaľuje od myšlienok sociálnej demokracie a nebezpečne sa približuje k extrému. Bolo smutné vidieť ho rečniť pod vlajkou kotlebovcov a komunistov. Svojou demagógiou ich už v mnoho prevyšuje. Tvrdiť, že vláda sem dovezie amerických vojakov, aby sa takto mohla chrániť pred vlastnými občanmi, je demagógia par excellence! Kam až bude Fico ochotný zájsť? On, ktorý sa vydával za držiteľa odkazu SNP, nemá zábrany s kotlebovcami vystupovať na jednom mítingu.

Ak je dnes v honbe za vyššími preferenciami ochotný s nimi paktovať, vyvolávať hystériu a strašiť ľudí, čo môžeme čakať nabudúce?

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #USA #Obranná dohoda s USA