Putin nás vrátil do temnej minulosti

„Ako my prinášame slobodu – to je príšerné!“ povzdych ruského spisovateľa Isaaka Babeľa, ktorý počas občianskej vojny pred vyše sto rokmi sprevádzal Buďonného jazdecký pluk, žiaľ, nestratil nič na svojej platnosti.

24.02.2022 18:00
debata (68)

Rusko chce mier, a preto napadlo Ukrajinu. Logické, nie? Vraj v sebaobrane, vraj nemohlo konať inak, vraj si váži jej suverenitu, ale hrozba vychádzala z Ukrajiny – počuli sme z úst Vladimira Putina. Nasledovali jeho obľúbené slovné variácie na tému genocída, demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny…

To, čo sa ruský prezident snaží prezentovať ako „mierovú misiu“, je akt agresie. A tento akt je nutné odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Tu nepomôže žiadne šermovanie slovíčkami. To platí nielen pre pána Kremľa, ale aj pre hordu prokremeľských pochlebovačov, ktorí sa nás snažia presvedčiť, že čierna je biela a vojna je mier.

Tí, čo sa v uplynulých dňoch škodoradostne vyškierali, že predpovede západných politikov o ruskej invázii nevyšli 16. ani 20. februára, sú zrazu ticho. No, žiaľ, slová ministra Korčoka, že „udalosti na Ukrajine budú začiatkom konca geopolitickej dezorientácie veľkej časti slovenskej spoločnosti“, zostanú len zbožným želaním. Tie klapky, čo majú na očiach, im to neumožnia. Žijú si vo svojom vlastnom svete a nikdy si nepriznajú chybu.

Títo ľudia si romantizujú Rusko a jeho vládcu, pretože v skutočnosti sa nikdy nezmierili s novembrom 1989 a Putin so svojimi ambíciami obnoviť Sovietsky zväz im dával nádej, že návrat starých časov je možný.

Títo ľudia si romantizujú Rusko a jeho vládcu, pretože v skutočnosti sa nikdy nezmierili s novembrom 1989 a Putin so svojimi ambíciami obnoviť Sovietsky zväz im dával nádej, že návrat starých časov je možný. Teraz, keď sa Putinovi možno podarí dobyť celú Ukrajinu a dosadiť do čela vlády „svojich ľudí“, cítia príležitosť. Hoci milujú všetko západné, nenávidia Západ a ich nenávisť je silnejšia než racionálne argumenty.

Majú síce plné ústa rečí o slovanskej vzájomnosti, no v skutočnosti vnímajú Ukrajincov podobne ako Putin, ktorý vo svojom pondelkovom prejave vyhlásil, že Ukrajina je umelý výtvor Lenina a boľševikov a zaklincoval to slovami: „Pre nás Ukrajina nie je susedná krajina, je to neodmysliteľná časť našej histórie.“

Ktovie, ako by sa im páčilo, keby niekto o nás vyhlásil, že Slovensko je umelý výtvor a že nič také ako slovenský národ neexistuje. Nepochybne v tom musia cítiť protirečenie, pretože sú to zväčša tí istí, ktorí sa hlasno bijú do pŕs, akí sú oni Slováci.

Hoci porovnávať vojnu na Ukrajine s dezinformačnou vojnou u nás je v tejto chvíli nemiestne, pretože na území nášho východného suseda umierajú ľudia, z nášho hľadiska títo nepriatelia slobody predstavujú rovnaká hrozbu ako pre Ukrajincov ruské tanky pri Charkove.

Ak si niekto naivne myslel, že naše deti čaká už len svetlá budúcnosť v demokratickej, mierovej a prosperujúcej EÚ a najhoršie, čo nás mohlo postretnúť, bola pandémia COVID-19, tak mu Putin uštedril poriadnu facku.

Vitajte v starých časoch – kde vojna je len pokračovaním politiky inými prostriedkami!

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine