Odkaz Ficovi: Keď si spravodlivý, nemáš sa čoho báť!

Robert Fico sa už niekoľko dní snaží verejnosť presvedčiť, že sa voči nemu chystá monsterproces, aký nemá v novodobých dejinách Slovenska obdoby. Zatiaľ však možno konštatovať, že výnimočné je len divadlo, ktoré líder Smeru predvádza.

26.04.2022 19:00
debata (174)

Stíhanie politikov v rôznych kauzách nie je v západných demokraciách ničím výnimočným. Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho v marci 2021 odsúdili pre obvinenia z korupcie na tri roky väzenia, z toho na rok nepodmienečne. Ďalší – rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý bol tiež podozrivý z korupcie, odstúpil radšej sám, aby ešte viac nepoškodil svoju stranu. Jednoducho, politici nie sú žiadni svätci – sú to len ľudia z mäsa a kostí, ktorí v snahe získať moc občas „zhrešia“, a preto ani ich stíhanie nikoho neprekvapí.

To, že sme za tri desaťročia na Slovensku nič podobné nezažili, svedčí skôr o tom, že spravodlivosť u nás značne pokrivkáva, pretože rôznych káuz bolo neúrekom, len väčšina skončila zametená pod koberec. To, že títo ľudia stále behajú po slobode, je výsmechom našej justície.

Podľa všetkého Robert Fico v snahe zdiskreditovať svojich politických protivníkov zašiel priďaleko. Nájsť na niekoho kompromitujúce materiály je jedna vec, no porušiť pritom zákon niečo iné. A z predchádza­júcich tlačoviek je zrejmé, že predseda Smeru daňové tajomstvo pravdepodobne porušil. Preto, keď Fico na výsluchu NAKA v utorok ráno odmietol vypovedať, lebo vraj obvineniu nerozumie, vyznelo to ako pokus o vtip, no nie veľmi vydarený…

Hoci sa dalo očakávať, že Robert Fico sa bude svoje stíhanie snažiť všemožne spochybňovať, to, čo predvádza – keď svojich politických oponentov nevyberaným slovníkom uráža -, len vyvoláva pochybnosti, či jeho nervozita nepramení práve z toho, že má „za ušami“.

Hovorí sa: Keď si spravodlivý, nemáš sa čoho báť. Vychádzajúc z tohto tvrdenia, by mal byť Fico úplne v pohode.

No a čo si má človek myslieť, keď trojnásobný premiér povie, že „Slovensko s týmito gaunermi na čele vlády je najväčší vred EÚ“? Inak ako úplná strata súdnosti sa to označiť nedá.

Hovorí sa: Keď si spravodlivý, nemáš sa čoho báť. Vychádzajúc z tohto tvrdenia, by mal byť Fico úplne v pohode. Navyše, keď dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda povie, že predmetné uznesenie o vznesení obvinenia považuje „za značne prehnané“, nemá sa potom Robert Fico už vonkoncom čoho obávať. Predstava, ktorú sa nám snaží vsugerovať, že zrazu začnú zatvárať nevinných ľudí, je úplne scestná. Nie, my nie sme svedkami konca právneho štátu na Slovensku.

Naopak, trestné stíhanie mu môže skôr pomôcť. V prípade, že sa preukáže jeho nevina, tento proces ho môže katapultovať späť do politických výšin. A keďže cesta z väzenia na politické výslnie nie je v slovenských dejinách ničím výnimočným (viď Hlinka, Husák), niet dôvodov mať obavy.

Ibaže by si Fico bol vedomý, že mu prihára a jeho kariéra sa skončí neslávne.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico