Už je na „voze“ aj OĽaNO. Ako sa vyfarbia (s "kaňkou") Matovič s Hegerom?

Už došlo aj na OĽaNO. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Voz obvinila generálneho riaditeľa štátnej firmy Tipos Marka Kaňku. Ide o nominanta najsilnejšej koaličnej strany. Nie hocijakého.

09.06.2022 19:00
debata (7)

Do funkcie ho dosadil ešte bývalý minister financií a dnes premiér Eduard Heger. Kaňka sa v pozadí OĽaNO pohyboval dlhšie. Do lotériovej spoločnosti Tipos prišiel z renomovanej mediálnej agentúry. Tá dlhodobo poskytovala svoje služby a pracovala na imidži strany Igora Matoviča. Medzi ním a budúcim šéfom Tiposu preto musel byť dôvernejší vzťah.

Lenže Kaňka nebol iba manažér v slovenskej pobočke nadnárodnej agentúry, ale aj podnikateľ. Jeho firma Oliva Group pôsobila v obchode s pohonnými hmotami. Práve tam smeruje aj obvinenie NAKA.

Šéf Tiposu je obvinený s ďalšími 24 osobami a so šiestimi firmami pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. A to obvinenie nie je opäť hocijaké. Ide o podozrenie zo zločinu skrátenia dane a poistného. Podľa polície nešlo o jednorazový ani nie o náhodný delikt. Bol organizovaný skupinou páchateľov. Kaňka už vypovedal na polícii a stačil aj podať sťažnosť.

Ocitá sa OĽaNO na jednej lodi so Smerom? Matovič už nemôže vyčítať Smeru, že jeho nominanti boli až po krk namočení v korupcii či v kšeftoch s DPH. Kurzor podozrenia teraz mieri aj na jeho hnutie. Matovič sa síce môže vyhovárať, že polícia má voľné ruky a môže vyšetrovať a obviniť každého, že OĽaNO nie je strana našich ľudí, že razia politiku „padni, komu padni“, že sme si rovní pred zákonom.

Uvidíme. Nezabúdajme, že šéf štátneho Tiposu je zhodou okolností nominantom rovnakej strany, z akej pochádza minister vnútra, minister financií a predseda vlády. Jednu výnimku sme si už všimli. NAKA nezadržala Kaňku teatrálne ako v minulosti iných prominentov. Je to preto, že išlo o nominanta OĽaNO, alebo preto, že NAKA už nechcela robiť divadlo za každú cenu?

OĽaNO sa ocitá na jednej lodi so Smerom. Už Matovič nemôže vyčítať iba Smeru, že „naši ľudia“ boli až po krk namočení v korupcii či v kšeftoch s DPH.

Lenže pre Matoviča s Hegerom je tu oveľa väčší problém. Už pri nástupe Kaňku do funkcie riaditeľa štátnej firmy presiakli informácie, že jeho biznis má viaceré škvrny. Spomínaná firma sa mala ocitnúť v podozrivom medzinárodnom reťazci transakcií, aj s bielymi koňmi. Cieľ? Ako inak, vratky DPH. Ešte v roku 2017. Finančná správa celý obchod vtedy vyšetrovala. Napriek tomu vtedajší minister financií Heger posunul Kaňku na stoličku šéfa Tiposu. Pritom pod Hegera spadala aj Finančná správa. Bez vedomia a súhlasu vtedajšieho premiéra, dnes ministra financií a šéfa OĽaNO, by to mohlo len ťažko prejsť. Teraz Matovič hovorí, že bude zvedavý na Kaňkovo vysvetlenie. Heger si dokonca s hodnotením počká až na koniec vyšetrovania. Aká radikálna zmena oproti minulosti, keď obvinenia smerovali na opozičné strany.

Nie, nikto netvrdí, že Kaňka spáchal niečo nekalé či je nebodaj vinný. Musíme však hovoriť o politickej kultúre. Keby také vážne podozrenie padlo za minulých vlád na Ficovu stranu, už v ten večer by Matovič organizoval protest pred jeho bytovkou. Dav by na pokyny šéfa OĽaNO vykrikoval výzvy na odstúpenie. Prinajmenšom.

Ako sa zachovajú Matovič s Hegerom, keď sa teraz ocitli na opačnej strane? Matovič ani nevie, či by mal byť Kaňka odvolaný. Akú vyvodia osobnú zodpovednosť? Priznajú aspoň pochybenie?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Tipos #Igor Matovič #NAKA #Eduard Heger #Marek Kaňka