Ropovod Družba: Čakanie na ďalšiu odstávku?

Prerušenie dodávok ropy cez ropovod Družba ukázalo, že aj malá účtovná chyba môže spôsobiť veľké problémy. Minimálne paniku, ktorá na Slovensku vznikla. Našťastie, celá vec sa rýchlo vyriešila. Chrobák v hlave však zostal: Čo keď nebudúce zatvoria kohútiky naozaj? Čo potom?

10.08.2022 19:00
debata (21)

Či už to bol zámer, aby sa ešte viac nešírila panika, alebo len klasické slovenské šlendriánstvo, je minimálne zvláštne, že o takej závažnej veci, ako je pozastavenie dodávok ropy, obyvateľov Slovenska takmer týždeň nik neinformoval. Nebyť ruskej spoločnosti Transnefť, možno by sme sa o vzniknutom probléme ani nedozvedeli. Predstavitelia štátu si asi mysleli, že vodiči by zobrali benzínové pumpy útokom a v krajine by nastal chaos. Je pravda, že ľudia sa v takýchto situáciách zvyknú správať iracionálne, no ak dostanú jasné vysvetlenie, dá sa chaosu vyhnúť.

V každom prípade sme zistili, že kohútik na ropovode môžu zavrieť nielen v Moskve, ale aj v Kyjeve. Vojna u nášho východného suseda sa asi tak skoro neskončí a táto situácia sa môže hocikedy zopakovať. Slovensko má síce výnimku na embargo ruskej ropy, ktorá začne platiť v EÚ od decembra, no čo nám to bude platné, keď dodávky ropy jednoducho stopne druhá strana?

Byť v neustálom napätí, že zajtra môže byť benzín na prídel, nie je žiadna výhra. Ľudia na Západe si to vyskúšali na vlastnej koži už v roku 1973, keď členovia OPEC vyhlásili embargo na vývoz ropy do krajín, ktoré počas Jomkipurskej vojny podporovali Izrael. Ropný šok však vtedy trval iba pár mesiacov, a hoci ceny „čierneho zlata“ prudko vzrástli, čo prinieslo hospodársku recesiu, život sa postupne dostal do starých koľají. A to aj vďaka tomu, že sa objavili nové náleziská ropy v Severnom mori.

Štát by mal tlačiť na to, aby MOL čím skôr investoval do zmeny technológie v bratislavskej rafinérii. Pre spoločnosť, ktorá v roku 2020 vykázala čistý zisk 1,7 mld. eur, by 290 miliónov eur nemal byť žiadny problém.

Slovensko je však na 100 percent závislé od ruskej ropy, a čo je ešte horšie, naše rafinérie nie sú schopné spracovať iný typ než ťažkú uralskú ropu Urals.

Napriek hroziacej odstávke ropy, ktorú v roku 2009 riešila aj Bezpečnostná rada SR, napriek tomu, že sa dovoz cez ropovod Družba v roku 2019 na niekoľko týždňov zastavil, pretože niekto v Rusku kontaminoval ropu veľkým množstvom chloridov, napriek tomu, že Rusko po invázii na Krym nemohlo byť už viac vnímané ako spoľahlivý partner, nikto neriešil otázku diverzifikácie zdrojov. Pritom Česi a Poliaci uplynulú dekádu využili na to, aby znížili svoju závislosť od ruskej ropy tým, že upravili svoje rafinérie. Nám sa to všetko teraz vracia ako bumerang a drží nás v napätí, čo bude zajtra, o týždeň, o mesiac.

Od roku 2005, keď MOL ovládol Slovnaft, zarobil slušný balík peňazí a teraz na lacnej ruskej rope zarába ešte viac. Štát by mal preto všetkými prostriedkami tlačiť na to, aby MOL čím skôr investoval do zmeny technológie v bratislavskej rafinérii. Hovorí sa o zhruba 290 miliónoch eur, čo by pre spoločnosť, ktorá v roku 2020 vykázala čistý zisk 1,7 miliardy eur, nemal byť žiadny problém. Tak na čo čakať?

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ropovod Družba