Prínos Matoviča pre Slovensko

Hodiny nekompromisne odbíjajú čas, ktorý zostáva tejto štvorkoalícii. Je zjavné, že Sulík ani Matovič nehodlajú v ničom ustúpiť, a tak od 1. septembra budeme mať menšinovú vládu. Hoci niektorí predstavitelia OĽaNO sa ešte snažia „brnkať na city“ koaličným partnerom argumentujúc „návratom mafie“, vskutku však nebude za čím veľmi žialiť. Ako povedal Winston Churchill: „Radšej hrozný koniec ako hrôza bez konca.“

15.08.2022 19:00
debata (34)

Ak v niečom táto vláda bola prínosom, tak v poznaní, že bojovať proti zlu ešte neznamená, že začneme vyháňať čerta diablom. Nebolo by to prvýkrát v histórii, keď v snahe poraziť jedno zlo, ľudia slepo nasledovali iné.

Ak v niečom táto vláda bola prínosom, tak v poznaní, že bojovať proti zlu ešte neznamená, že začneme vyháňať čerta diablom.

Počas druhej svetovej vojny mnohí uverili tomu, že nacizmus môže poraziť jedine komunizmus. A tak húfne vstupovali do strany. Chvíľu im síce trvalo, kým vytriezveli, no po udalostiach v Budapešti v r. 1956 muselo byť aj tým najzapálenejším komunistom jasné, že tadiaľto cesta nevedie.

Samozrejme, už predtým existovali takí, ktorí mali vo všetkom jasno, no boli v menšine. Je jeden starý vtip o tom, ako rakúsky kancelár Bruno Kreisky za mladi sedel vo väzení s nacistom a s komunistom, ktorý pekne ilustruje túto situáciu. Nacista sa zastrájal, že čoskoro príde Hitler a pripojí Rakúsko k Ríši. Komunista mu kontroval: „Stalin nás však oslobodí!“ Kreisky len ticho sedel a po chvíli povedal: „a potom prídeme my sociálni demokrati“.

Hlásatelia svetlejších zajtrajškov majú tú výhodu, že ľuďom môžu nasľubovať hory-doly. Čím sú obyvatelia zúfalejší, tým viac sú náchylní uveriť čomukoľvek. A tak sa stalo, že vo februári 2020 uverili Matovičovým rozprávačkám o tom, ako on zatočí s korupciou. So slovami na perách: „veď horšie to už aj tak nemôže byť“, mu to „hodili“. Medzitým to už mnohí stokrát oľutovali, pretože zistili, že táto vláda je taká zúfalo nekompetentná, že sme sa dostali z blata do kaluže.

Hoci primárnym dôvodom odchodu SaS z vlády je osoba Igora Matoviča, nepochybne je za tým aj obava zo zhoršujúcej sa ekonomickej situácie a z nej plynúce stupňujúce sa napätie v spoločnosti. Takto si bude môcť Sulík umyť ruky ako Pilát a tváriť sa, že on s tým nič nemá. Lenže opak je pravdou – to on „stvoril“ Matoviča, to on spolu s ním vládol uplynulé dva roky. Len tak ľahko sa z toho vyvlečie.

Ak sme sa kedysi neveriacky pozerali, že môže existovať krajina, v ktorej permanentne vládne politická nestabilita, vlády sa menia ako na bežiacom páse, tak sme sa úspešne dopracovali do tohto štádia, kde sa nachádza Taliansko.

Hoci rekord – 69 vlád od skončenia vojny – asi ťažko prekonáme, máme dobre našliapnuté k tomu, aby sme ho nasledovali. Súčasná politická scéna vytvára priam ideálne predpoklady pre vznik nestabilných koalícií. V prvom rade chýbajú dvaja hlavní hráči, ktorí by boli jasne ideologicky vymedzení, mali silnú členskú základňu a teda kvalitných odborníkov, ktorí by mohli zostaviť vládu. Namiesto toho tu máme partaje, ktoré predstavujú zhluky pár jedincov okolo lídra. Tým síce nechýbajú ambície, no zato neoplývajú kompetenciami. Ak po predčasných voľbách vznikne nejaká normálna vláda, bude to skôr malý zázrak.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič