Matovičova veľmi drahá rozlúčka. Jeho lákavá ponuka má však množstvo ale

Matovičovi nemožno uprieť, že je majstrom dramatickej zápletky. Dva mesiace držal celé Slovensko v napätí, či odstúpi, alebo nie, a v posledný možný deň napokon OĽaNO vyrukovalo s 10 požiadavkami, ktoré ak SaS prijme, minister financií odíde do parlamentu. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako lákavá ponuka, má však množstvo ale...

31.08.2022 12:30
Marian Repa aktual Foto:
debata (36)

Predovšetkým, splnenie všetkých požiadaviek by bolo veľmi drahou rozlúčkou so šéfom OĽaNO. Problematický je hneď prvý bod. Ak SaS kritizovala tzv. rodinný balíček a krúžkovné, len ťažko si možno predstaviť, že bude súhlasiť so zvýšením prídavku pre dieťa na 60 eur a s daňovým bonusom 140 eur. V podstate by išlo o rovnako výrazné zvýšenie výdavkov, len iným spôsobom.

V máji totiž parlament schválil príspevok na voľnočasové aktivity dieťaťa vo výške 60 eur mesačne, zvýšenie prídavku na dieťa od januára 2023 na sumu 40 eur a zvýšenie daňového bonusu pre dieťa až do výšky 100 eur.

Keďže ide o pravidelné výdavky, rozpočet by zaťažili o 1,2 miliardy eur. Kde však každý rok nájsť taký balík peňazí? To Igor Matovič neprezradil ani vtedy, ani teraz. Návrh na zavedenie nových sadzieb daní na lieh a hazard je len malou záplatou. Najmä s prihliadnutím na to, že v jeho desatore sa nachádza množstvo ďalších výdavkov.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Treba povedať, že Matovič to urobil šikovne: je síce ochotný odstúpiť, ale Sulík nebude diktovať podmienky jemu, ale on Sulíkovi. Keď hovorí, že „dnes sa ukáže, komu záleží na Slovensku a komu na svojom egu“, tak len rozohráva ďalšiu cynickú hru, pretože v skutočnosti ide len a len o jeho ego.

Ak dôvodom na odchod liberálov z vlády bol podľa Sulíka „rozvrat verejných financií, schvaľovanie hlúpych až škodlivých vecí za pomoci fašistov a znásilňovanie legislatívneho procesu“, v podstate sa nič nezmenilo, pretože tento návrh, najmä spomínaný prvý bod, je v bledomodrom to isté čo predtým.

A je až komické, keď sa v bode č. 5 píše, že „poslanci ani ministri za SaS nebudú predkladať návrhy s dopadom na verejné financie bez toho, aby nenavrhli zdroje, ktoré zabezpečia ich finančné krytie", no pritom to robí sám minister financií.

Hoci Sulík avizoval, že je pripravený rokovať, hrozba, že budeme mať menšinovú vládu a predčasné voľby, ani zďaleka nie je zažehnaná.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič