Trapas so zablokovaným parlamentom. Kde boli Pročko, Kozelová a ďalší poslanci z OĽaNO?

Ani na druhý pokus sa nepodarilo otvoriť septembrové zasadnutie Národnej rady. Hoci premiér Eduard Heger aj šéf parlamentu Boris Kollár verejnosť presviedčali, že aj menšinová vláda môže fungovať, hneď pri prvej príležitosti dostali lekciu, že takto to rozhodne nepôjde.

14.09.2022 12:30
debata (46)

SaS totiž vopred avizovala, že si chce pri otváraní schôdze urobiť prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu. Logicky by sa preto dalo očakávať, že predstavitelia koalície sa minimálne s SaS vopred dohodnú, aby sa vyhli takejto blamáži. Nielenže nik z koalície s nimi nerokoval, no na zasadnutí chýbalo aj sedem poslancov OĽaNO! Kde boli Pročko, Kučera, Kozelová, Drdul, Horváthová, Potocký a Vetrák?

To je až nepochopiteľná ľahkovážnosť či skôr šlendriánstvo, ktoré sprevádza vládnutie Matovičových obyčajných ľudí od samého začiatku. S vedomím, že koalícia disponuje iba 70 hlasmi, bolo priam ich psou povinnosťou sedieť v parlamente. Navyše, ak program tejto schôdze obsahuje až 140 bodov, vrátane návrhov na úpravu toľko diskutovaného paragrafu 363, ako to všetko vôbec chcú stihnúť?

Keďže vo štvrtok je štátny sviatok, poslanci si urobili predĺžený víkend a všetci budeme s napätím čakať, ako dopadne hlasovanie v utorok budúci týždeň.

Je pochopiteľné, že SaS si túto obštrukciu vychutnala. Ukázala Matovičovi, že ak si myslí, že môže na nich nevyberane útočiť, a nebude to mať žiadne následky, tak sa veľmi mýli.

Predčasné voľby sú tak opäť o kúsok bližšie. Keďže koalícia je nefunkčná, nemá zmysel predlžovať túto agóniu.

SaS síce pripravuje návrh na odvolanie Matoviča z funkcie ministra financií, no predstava, že potom by sa situácia nejako zásadne zmenila, je naivná. A úplne nepriechodná je aj alternatíva, že by sa liberáli po jeho prípadnom odvolaní vrátili späť do vlády. Karty treba rozdať nanovo.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #Richard Sulík #Eduard Heger #NRSR #SASKA