Súdruhovia, ktorí ešte nie sú ministri, nech sa ihneď hlásia u súdruha Žinčicu

Keď Boris Kollár pred niekoľkými dňami nastolil požiadavku, že post ministra školstva by mal obsadiť konzervatívne orientovaný politik, mnohých tým pobavil a zároveň vydesil.

22.09.2022 19:00
debata (31)

Jednak preto, že on sám rozhodne nie je stelesnením konzervatívnych cností, no najmä preto, že v situácii, keď hrozí, že školy nebudú mať za čo kúriť a svietiť, pôsobí požiadavka, aby tento post obsadil konzervatívec, dosť absurdne. No presne takého koalícia napokon našla. Podľa informácií denníka Pravda by sa ním mal stať Slavomír Partila, riaditeľ cirkevnej školy z Trebišova.

Už to, aké mená v uplynulých dňoch padali, naznačovalo, akým smerom sa bude výber ministra uberať. Hoci súčasný parlament má azda najkonzervatív­nejšie zloženie za celú dobu svojej existencie, Richard Vašečka a Anna Záborská, ktorých mená sa v tejto súvislosti skloňovali, v ňom patria medzi ultrakonzerva­tívcov. Už len predstava, že politici s takýmito klerikálnymi postojmi majú riadiť rezort školstva, vyvolávala obavy. Napokon do ministerského kresla nezasadne ani jeden z nich, no Partila je rovnako ideologicky podkutý, takže je všetko v najlepšom poriadku…

ministerstvo skolstva, Å¡kolstvo Čítajte viac Novým ministrom školstva bude riaditeľ cirkevnej školy z Trebišova Slavomír Partila

Skutočnosť, že okyptená koalícia vo svojich radoch nenašla dostatočne fundovaných odborníkov ukazuje, ako sú vládne subjekty na tom zle po personálnej stránke. Chýbajúce kádre dokázali v prípade rezortu hospodárstva, diplomacie a justície nahradiť skutočnými odborníkmi. Nik nepochybuje, že Karel Hirman a Rastislav Káčer zastanú kvalitne svoje posty a urobia dobrú prácu.

Otázne je, ako sa svojej úlohy zhostí Slavomír Partila, riaditeľ Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove.

Nik nechce spochybňovať jeho schopnosti riadiť strednú školu, lebo podľa všetkého ju viedol dobre. No predsa len je rozdiel šéfovať jednej škole v okresnom meste a riadiť celý rezort, pod ktorý patrí viac ako 2 600 základných a stredných škôl a navyše aj tri desiatky vysokých škôl.

Hoci kultúrne vojny sú to posledné, čo Slovensko momentálne potrebuje, zdá sa, že v tomto prípade nad odbornosťou (opäť) zvíťazila ideológia.

Od Igora Matoviča sme si už vypočuli, že ak by sme sa mali rozhodnúť medzi „fachmanom zo školstva a vyučeným obuvníkom s kariérou kaderníka celebrít“, tak naša voľba by bola asi jasná. Takáto „podpásovka“ zo strany ministra financií je dosť nechutná. Faktom je, že Gröhling rozhodne nebol tou najlepšou voľbou, ak však Matovič avizuje príchod „fachmana“, tak ani výber Slavomíra Partilu nie je rozhodne žiadne terno. Pritom na Slovensku máme odborníkov, ktorí sa školstvu venujú dlhé roky, len zjavne nie sú dostatočne konzervatívni, aby tento post mohli obsadiť.

kurenie kozub piecka kachle teplo radiator Čítajte viac Takmer 57 miliónov eur. Účty za energie trápia školy, na pomoc štátu čakajú už mesiace

Zdá sa, že za dlhé roky sa v podstate nič nezmenilo a stále platí okrídlený výrok z dielne L+S: „Súdruhovia, ktorí ešte nie sú ministri, nech sa ihneď hlásia u súdruha Žinčicu.“ Súdruhov síce vystriedali „pánbožkári“, ale inak je všetko po starom.

A hoci kultúrne vojny sú to posledné, čo Slovensko momentálne potrebuje, zdá sa, že v tomto prípade nad odbornosťou (opäť) zvíťazila ideológia.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Igor Matovič #Boris Kollár #Branislav Gröhling #slavomír partila