Inflačná špirála naberá na obrátkach

Ceny budú rásť ešte rýchlejšie, životná úroveň klesať. To veštia na budúci rok v najnovších predpovediach Národná banka Slovenska (NBS) a Inštitút finančnej politiky (IFP).

28.09.2022 20:00
debata (14)

Najpesimistickejší variant IFP doslova vyráža dych. Ak vláda neprijme žiadne opatrenia, ceny v roku 2023 vzrastú o 30 %. Podľa NBS to bude „iba“ 22 %. Verme, že sa to nestane. Pripravené vládne opatrenia proti zdražovaniu sa stanú realitou. Vládny plán B už predsa odklepli aj poslanci.

Aj tak musíme na budúci rok počítať s priemerným nárastom cien až o 18 %. Teraz v auguste to bolo „iba“ 14 %. Cítime to pri každom nákupe. V obchodoch pomaly nenájdeme tovar, ktorý by nezdražel. To, čo zarobíme, sa tak poriadne scvrkáva. V budúcom roku reálne mzdy klesnú zamestnancom vo verejnom sektore o ďalších 12 %, v súkromnom sektore „iba“ o 6 %. Bude treba obracať každé euro. Bez sporenia sa nezaobídeme.

Čísla nie sú konečné. Všetko závisí od toho, o koľko nakoniec vzrastú ceny elektriny. Tá nebude ukrajovať iba z rozpočtov domácností, ale poriadne zvýši i náklady každého výrobcu a predajcu – tovarov. Ak pôjde všetko podľa plánu vlády, cena elektriny by mala narásť o 40 %. Všetko závisí od ceny plynu. Tá má zásadný vplyv aj na ceny tepla. Všetko spolu súvisí. Pohne sa jedna položka, narastie druhá, špirála sa roztáča. Cena plynu by mala vzrásť o 60 %. Kľúčový bude postoj Európskej únie. Až 15 ministrov hospodárstva EÚ (aj Karel Hirman) listom naliehalo na eurokomisárku pre energetiku, aby sa zastropovala veľkoobchodná cena plynu. Nie ruského (ten už pomaly ani netečie), ale vôbec. Európski lídri stále váhajú.

Ak nedostaneme ceny plynu a elektriny pod kontrolu, naplnia sa slová premiéra Eduarda Hegera pre svetoznámy denník The Financial Times. Varoval, že slovenskej ekonomike hrozí kolaps. A nezostane iba pri nej. To by si mali všetci zapísať za uši.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #inflácia #plyn #NBS #IFP #ceny energií #inflácia na Slovensku