Matovičove hry o rozpočet: blaf či SaS mat?

Hrozí SaS po(s)tupný výprask za letnú rebéliu? Porozchodová naťahovačka vyúsťuje do finálneho dejstva. Na stole je zákon roka - návrh štátneho rozpočtu. A s ním aj pokračovanie hazardu s osudom Slovenska. A to všetko predovšetkým v záujme politického prežitia staronového vládnuceho zoskupenia. Čo teda naznačuje aktuálny vývoj politických hier?

03.11.2022 19:00
Michal Horský Foto:
debata (2)

Na rozpočte sa láme chlieb. Metaforicky aj doslova. Jeho riadne schválenie je totiž nevyhnutné nielen na štandardné fungovanie štátu (o to viac ešte v krízových časoch), ale aj na efektívne podanie pomocnej ruky ľuďom. K tomu všetkému je lakmusovým papierom nových mocenských pomerov. (Ne)schválenie rozpočtu bude totiž vypovedať o schopnosti koalície konsolidovať svoju okresanú moc.

Z hľadiska politického prežitia je kontrola nad pokladnicou nevyhnutným pilierom vedúcej pozície. Len tak dokáže líder aj naďalej odmeňovať lojalitu svojich kľúčikov (podporovateľov), na príveskoch ktorých visí jeho politický osud. Práve preto je v kontexte pochopenia neustále sa preklápajúcich váh toto hlasovanie významnejšie než ostatné. V skratke, poslanci, ktorí rozpočet podporia, nielen signalizujú, že sa v ňom našli, ale zároveň aj odkazujú pokladníkovi, že uznávajú jeho vedúcu pozíciu rozdávača ako takú.

Význam tohto pravidla si zjavne uvedomuje aj skúsený autokrat Igor Matovič, pretože z aktuálneho chaosu „vytrieskava” pre seba čo najviac. A zdá sa, že mu to ide. Otvorene totiž komunikuje, že bez ohľadu na výsledok hlasovania to koalícia potiahne ďalej.

Sile tejto karty dopomohol hlavne Boris Kollár, ktorý pred pár dňami otočil a verejnosti odkázal v podstate to isté. Ako si to vysvetliť? Neznamená predsa nechválený rozpočet zlyhanie v dodaní chýbajúcej pomoci? A to až natoľko, že aj ostrieľaný populista Kollár radšej podporí predčasné voľby?

Pes je zrejme zakopaný v tohtoročnom rozpočte. Počas októbra totiž poslanci schválili jeho navýšenie o 1,5 miliardy eur. To znamená, že ak by sme do nového roka vhupli v provizóriu, navýši sa aj objem použiteľných peňazí. Provizórny rozpočet je totiž viazaný na ten minuloročný. Práve vďaka nedávnemu navýšeniu podľa analytikov dokáže vláda provizórne fungovať dva až tri mesiace bez toho, aby musela škrtať pomoc ľuďom. A to aj s pričinením SaS, ktorá sa zahlasovaním za navýšenie sama vohnala do kúta.

Zostáva im tak zlá alebo horšia možnosť. V jednom prípade SaS-kári schvália Matovičov rozpočet, ktorý ráta s veľkou, bližšie nešpecifikovanou rezervou na jeho ďalšie potenciálne megalomanské nápady. A k tomu zlegitimizujú jeho pozíciu rozdávača kariet.

Vyústenie tohtoročného finále seriálu „Ako neustále prerážať dno dôvery v kompetentné vládnutie?“, je ešte stále otvorené. Všetko však naznačuje, že príslovie „koniec dobrý, všetko dobré“ naozaj patrí len do sveta rozprávok.

Druhou možnosťou je zasa zotrvanie na požiadavke zosekať výšku voľnej rezervy, na čo však Matovič nemá príliš dôvodov pristúpiť. S odchodom Martina Klusa z klubu SaS sa navyše zvýšia šance tesnej väčšiny. Okrem toho požiadavku zosekania voľnej rezervy azda pochopí málokto a skôr tým nahrá na smeč Matovičovým útokom o necitlivých chamtivcoch, ktorí nechcú pomáhať ľuďom.

Vyústenie tohtoročného finále seriálu „Ako neustále prerážať dno dôvery v kompetentné vládnutie?“, je ešte stále otvorené. Všetko však naznačuje, že príslovie „koniec dobrý, všetko dobré“ naozaj patrí len do sveta rozprávok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #štátny rozpočet 2023 #SASKA