Táto krajina nie je Matovičovou hračkou

Mala to byť už iba formalita. V sobotou Lekárske odborové združenie ustúpilo zo svojich platových požiadaviek. Kompromis ležal na stole. V pondelok sa všetko zvrtlo. S lekármi začal rokovať minister financií Igor Matovič.

21.11.2022 19:00
debata (49)

Prečo s lekármi nerokuje šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ale minister financií, alebo aspoň obaja, je mimo logického chápania bežného smrteľníka. Namiesto toho Lengvarský rokoval s ministrom vnútra Romanom Mikulcom o núdzových opatreniach, tzv. pláne B, pre prípad, že slovenské nemocnice koncom mesiaca opustí až takmer štvrtina nespokojných lekárov (2 100 lekárov z 31 nemocníc). Aj keď vládni predstavitelia tvrdia, že ide iba o prípravu, akúsi poistku, je zjavné, že katastrofický variant berú úplne vážne.

Ešte minulý týždeň sa do sporu vložil premiér Eduard Heger. Sám sa zaručil, že obe strany sa dohodnú a pre pacientov, lekárov a celé Slovensko všetko dopadne dobre. Namiesto toho, aby v pondelok sedel za vrchstolom, odletel na pracovnú návštevu do Holandska. S oneskorením sme pochopili, prečo nezmyselne vyzýval na rokovania už počas víkendu – nie kvôli lekárom, ale kvôli sebe.

Nemá premiér pomýlené priority? Dať prednosť rutinnej zahraničnej ceste – ktorá sa dala bez problémov odložiť – namiesto vážnych rokovaní s lekármi v kritickej situácii, to nehovorí o veľkosti politika. Logicky tak prebral žezlo do svojich rúk jeho stranícky šéf Igor Matovič. Pod krídla hnutia OĽaNO spadajú aj ministri zdravotníctva a vnútra. Podľa mnohých skúsenosti z minulosti sa nemôžeme vyhnúť špekulácii, že ide o skrytú dohodu v hnutí OĽaNO. Rokovať s lekármi chce vrchný šéf Matovič osobne.

Slovensko si nemôže dovoliť stratiť dvetisíc lekárov a nechať pacientov napospas osudu. Táto krajina nie je Matovičovou hračkou.

Malo ísť už síce iba o kozmetické úpravy, no minister financií si predsa zádrapku našiel. Z ôsmich požiadaviek lekárskych odborov – ktoré už pomaly pozná aj malé dieťa – sa rokovania zadrhli hneď na prvej: financovaní nemocníc. Lekári požadujú, aby bol konečne nastavený taký model, aby sa nemocnice nemuseli pravidelne zadlžovať. Faktom je, že to je parketa ministra financií. Lekári majú pravdu.

Systém treba nastaviť tak, aby peniaze tiekli priamo nemocníc, nie cez zdravotné poisťovne alebo aby nakoniec neskončili vo vreckách veľkých súkromných hráčov v zdravotnom sektore. Žiadna novinka to nie je. Už sa o tom, ako aj ostatných bodoch rokovalo opakovane. Matovič klame, keď hovorí, že o ničom nevedel. Možno mu neboli známe všetky detaily, ale Heger a Lengvarský ho určite podrobne informovali.

Podľa šéfa odborárov Petra Visolajského jeho kolegov zdvíha Matovič zo stoličiek. Namiesto toho, aby seriózne rokoval, prezentuje na tlačovkách (už klasicky a ako vždy pompézne) rôzne grafy a červené čísla. Komu to prospieva? Lekárom, Slovensku či iba Matovičovej samoľúbosti?

A kto je tu vlastne premiérom, Heger alebo Matovič? Ak Heger, tak bude konečne musieť buchnúť do stola a urobiť si vo vláde poriadok. Slovensko si nemôže dovoliť stratiť dvetisíc lekárov a nechať pacientov napospas osudu. Táto krajina nie je Matovičovou hračkou. Konečne ho musíme zaraziť.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Igor Matovič #Lekárske odborové združenie #štrajk lekárskych odborov #Hegerova vláda