Orbánove sny o Veľkom Uhorsku

Maďarský premiér opäť „zahviezdil”. Tentoraz si na futbalový zápas priniesol šál s dvomi mapkami veľkého Uhorska. A s ním aj medzinárodnú blamáž. V čom je problém? A čo to vypovedá o maďarskom autokratovi?

22.11.2022 20:00
debata (53)

Na prvý pohľad trápna maličkosť. Symbolika Orbánovho šálu však má širší význam. Tým najtoxickejším elementom v Maďarsku totiž vysiela signál: „Som tu s vami.”. Celé to potom zapadá do širšieho kontextu naratívov radikálnych nacionalistov po celom svete, ktorí sa utiekajú k historickým mýtom. Tak ako v Rusku napríklad mystifikujú Alexandra Nevského, v Maďarsku zas Veľkouhorské kráľovstvo. A tak apelovaním na národné mýty usilujú o podporu týchto živlov. Je to starý, no zjavne osvedčený recept.

Orbánova šálová provokácia (hádam) síce neznamená, že by teraz chcel naspäť dobyť bývalé územia, no to neuberá na jej dôsledkoch. Je to totiž jasné posolstvo pre skupinu zarytých nacionalistov, ktorí stále nerozdýchali „pohromu” z Trianonu. Takéto potľapkanie po pleci preto iste ocenia.

Revizionistické maniere netreba brať na ľahkú váhu. I keď sa nám môžu javiť ako nevinné laškovania s historickým sentimentom, v niektorých prípadoch majú krvavé dôsledky. Tak ako to vidíme každý deň na Ukrajine, ktorá trpí ruskou agresiou. A to hlavne preto, že veľký medveď sa nevie vmestiť do kože, ktorá mu prischla po rozpade Sovietskeho zväzu.

Zaujímavé je sledovať aj naratívy radikálnych nacionalistov na Slovensku. Na jednej strane obdivujú Viktora Orbána, ktorý je svätým bojovníkom proti diktátu Bruselu a modernite. Na druhej strane im jeho sny o zhltnutí Slovenska zjavne neprekážajú dosť na to, aby jeho politiku odsúdili. Aj to je paradoxom dnešných dní.

V každom prípade nám Viktor Orbán opäť pripomenul, že s Putinom má toho viac spoločného, ako by sa niekomu mohlo zdať. Azda len s jediným rozdielom – zatiaľ čo má Rusko problém zistiť, kde sa vlastne končí a kde sa začína, v prípade Maďarska v tom má Orbán zjavne jasno.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #nacionalizmus #Uhorsko