Igor Matovič - exponát z pravekej jaskyne

Bojovať či utiecť? Zatiaľ čo sa moderná civilizácia dokázala povzniesť nad túto falošnú dilemu, niektorí, žiaľ, uviazli v praveku. Igor Matovič nám opäť ukazuje, že ešte nevykukol zo svojej mentálnej jaskyne. Čo sleduje svojou perfídnou kampaňou?

04.01.2023 18:00
Michal Horský Foto:
debata (92)

Po tom, čo exminister okrem funkcie stratil aj dôstojnosť (vlastnou nedemisiou) sa vrátil k svojmu staronovému koníčku – pútaniu pozornosti kontroverznými statusmi na Facebooku. V unesení širokou paletou použitia slovíčka „choré” vo vetnej skladbe začína strašiť pred LGBTI+ ideológiou. Tá vraj núti malé deti meniť si pohlavie.

Detaily jeho myšlienkových pochodov nemá príliš zmysel rozoberať. Na ustavičné prerážanie dna sme si už zvykli. V širšom kontexte nám však jeho výlevy umožňujú nahliadnuť do sveta prízemného populizmu v dobe sociálnych sietí.

Igor Matovič sa rozhodol jasne – utiecť z jaskyne nechce, a tak treba bojovať. V jeho prípade aj za cenu zníženia sa k rozdávaniu neférových rán smerujúcich na slabiny. A to doslova. Ak už nič iné, tak práve to je znakom, že Matovičovi ide predovšetkým o pozornosť a moc. Vonkoncom nie o blaho spoločnosti.

Tá je totiž v krízových časoch ešte viac polarizovaná ako predtým. Napätie sa premieta vo vyhrotenej komunikácii a radikalizácii pólov. Narastajúci konflikt ohrozuje aj rodiny (v mene ochrany ktorých Matovič šermuje spasiteľským mečom).

V takejto situácii je najefektívnejším riešením umiernený a férový dialóg. Bez hanlivého nálepkovania a podpásových rán. Igor Matovič však už tradične robí presný opak – konflikt živí, konflikt ho napĺňa. A tak tentoraz zvolil slizkú, no zato osvedčenú taktiku demagógov – zjednodušovanie, brnkanie na city a vykresľovanie slameného panáka, do ktorého si môže kopnúť.

V skratke, problémy LGBTI+ komunity na Slovensku sú rôznorodé. Zbytočne jej komplikujú každodenný život spôsobom, ktorý si majoritná spoločnosť len ťažko dokáže predstaviť. Paleta problémov je taká pestrá, aká pestrá je aj spoločnosť – od odopieraného prístupu k zdravotnej dokumentácii partnerov, cez nemožnosť dediť, chýbajúci právny rámec spolužitia až po adopcie detí. A to je len špička ľadovca.

Slovíčka konsenzus a kompromis však v Matovičovej jaskynke nenájdeme. Politikom ako on nevyhovujú, pretože napätia tlmia. A to nehrá do karát odvekej stratégii rozdeľuj a panuj.

Niektoré požiadavky sú v kontexte slovenských nálad kontroverznejšie ako iné. Práve preto by sme ako zdravá spoločnosť mali o tom viesť dialóg a usilovať o citlivý konsenzus či aspoň kompromis. Jednoducho riešenie, ktoré nebude generovať ďalšie napätie a pocity existenčného ohrozenia. Namiesto toho však Matovič vykresľuje najextrémnejšie prejavy a pozície z „druhej strany” a svoje publikum sa snaží presvedčiť, že jediným cieľom zápasu o rovnoprávnosť je násilné menenie pohlavia detí. Absurdné.

Slovíčka konsenzus a kompromis však v Matovičovej jaskynke nenájdeme. Politikom ako on nevyhovujú, pretože napätia tlmia. A to nehrá do karát odvekej stratégii rozdeľuj a panuj. Dobrou správou je len to, že Matovičov potenciál panovať už vyšumel. Horšou, že síl na rozdeľovanie má stále dosť. Azda je už najvyšší čas poslať ho do politického dôchodku a prestať mu venovať pozornosť.

+7

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #populizmus #LGBTI+