Neskoro, pán Heger!

V situácii, keď napätie v OĽaNO stúpa a množia sa špekulácie o jeho možnom delení, premiér Heger sa prvýkrát (veľmi nesmelo) postavil proti Matovičovi a rozhodol sa prevziať úlohu integrátora demokratických síl. K tomu prvému sa dá povedať len jedno: Neskoro! K tomu druhému: Nemožné!

08.01.2023 11:00
debata (23)

Heger mal v minulosti iks príležitostí vymedziť sa voči Matovičovi, no neurobil to. Vždy „sklopil uši“ a cudne mlčal. Teraz, keď Matovič testuje konzervatívny terén svojimi nevyberanými útokmi na LGBTI+, liberálov a prezidentku, chce hrať „umierneného“, čo je až smiešne a najmä zbytočné.

Matovič si vždy robil, čo chcel, a bude to robiť aj ďalej. On je majiteľom s. r. o. zvanej OĽaNO. Stanovy hnutia mu umožňujú prakticky rozhodovať o všetkom, čo je smutná vizitka fungovania straníckeho systému na Slovensku.

Tým, že Heger spor s Matovičom odďaľoval, nič nezískal. Keby bola vzbura pod jeho vedením prebehla povedzme minulý rok, bola by vyznela autenticky. Jasne by sa bol vymedzil, že s tým, ako Matovič robí politiku, nesúhlasí. Takto pripomína iba toho povestného psíka, ktorý „jemne hryzká“.

Heger akoby nedokázal pochopiť politickú realitu. Na jednej strane deklaruje, že chce spájať demokratov, no na druhej strane nevidí, že najväčšou prekážkou akejkoľvek integrácie je samotný Matovič.

Tomu sa za necelé tri roky podarilo dostať OĽaNO na úroveň Smeru či Republiky. Nik príčetný (azda s výnimkou Borisa Kollára) s ním do koalície nepôjde. A teraz, keď sa im približuje aj nenávistnou rétorikou, dupľom nie.

Prakticky každá strana na Slovensku prešla procesom štiepenia. Z tohto hľadiska nie je OĽaNO žiadnou výnimkou. No podobne ako v prípade HZDS je jasné, kto v hnutí predstavuje „hlavný prúd“. Tí, čo zostali Matovičovi verní, tak dostanú za odmenu miesto na kandidátke, a vzbúrenci skončia v zabudnutí. Aké prosté.

+7

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Eduard Heger