Dzurindov amen nad Slovenskom

Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda o Modrej koalícii síce nič konkrétne nepovedal, aj tak toho prezradil veľa. Pod dlhom čase sme konečne počuli štandardný konštruktívny politický prejav bez osobného osočovania, nenávisti, vymedzovania sa, bez hľadania nepriateľov a vytláčania do ofsajdu.

27.01.2023 18:00
debata (166)

Dzurinda sa voči tomuto poňatiu politiky, ktoré nás sprevádza viac ako desať rokov, zásadne vymedzil. A dal si pozor aj na provokatívne otázky. Pokiaľ sa naďalej budeme neustále deliť, vyvolávať vášne a kultúrne vojny medzi konzervatívcami a liberálmi, je nad Slovenskom skutočne amen, ako povedal samotný expremiér.

O programe i osobnostiach Modrej koalície ešte príliš toho nevieme. Modré desatoro je dosť vágne. V tejto fáze to nie je ani dôležité. Podstatné je to, že Dzurinda nechce robiť politiku, ako to robili posledné vlády. Teda chaoticky, nekoncepčne, nepredvídateľne, v poslednej chvíli ako končiaca koalícia (teraz ambulancie a schvaľovanie termínu predčasných volieb minútu pred dvanástou). Alebo bez vízie a reforiem ako Smer.

Modrá koalícia, Modrí, Dzurinda Čítajte viac Dzurinda predstavil „modré desatoro“. Chceme zastaviť chaos na Slovensku, ja neuhnem

Ani nevieme, či sa k Modrej koalícii niekto pridá. KDH, ktoré je v Európskej ľudovej strane so Spolu-OD, váha. Predseda KDH Milan Majerský totiž nechce spolupracovať s liberálmi. Bývalý líder kresťanských demokratov Dzurinda Majerskému i celému vedeniu KDH v priamom prenose urobil kázeň o tolerancii a umiernenosti, o kresťanských princípoch i hodnotách európskych ľudovcov. KDH teraz bude dva dni rokovať, akou cestou sa vyberie.

Politické majstrovstvo Dzurinda ukázal aj pri Gorile, z ktorej sa elegantne vykrútil. Politický trest si odpykal vo voľbách v roku 2012. Na nominantov SDKÚ, ktorých sa kauza týka, uplatnil prezumpciu neviny, a podotkol, že to jeho blízky priateľ a spolustraník, šéf SIS Ladislav Pittner odklepol a podporoval odpočúvanie, a vyšetrovanie potopil neskôr Robert Kaliňák.

Dzurindovi však musíme dať v jednom za pravdu. Pokiaľ nenastane hlboká zmena v politickej kultúre a v poňatí politiky, kultúrny a ekonomický pád Slovenska do priepasti bude neodvratný.

Stále nevieme, kto sa postaví na čelo Modrej koalície. Hľadá sa. Dzurinda, ktorý chce zostať vo funkcii super poradcu a „prezidenta akadémie ľudovcov“, neúspešne lámal Ivana Korčoka. V hre je aj Eduard Heger. Musíme si však počkať do začiatku februára. Až po oznámení termínu volieb Heger prezradí svoju politickú budúcnosť.

Ostatní prední predstavitelia tiež zostávajú záhadou. Všetko opäť závisí od termínu volieb. Už to, že Dzurinda sľúbil predstaviť tieňovú vládu, a zastrešiť všetky rezorty, je na slovenskú politickú scénu nevídané. Veď ostatné strany, zvlášť pravicové, by nedali dokopy ani pol tieňovej vlády.

Je teraz na stredopravicových voličoch, komu a najmä čomu dajú prednosť. Či eseročkovým stranám, hašterivým lídrom, vzájomnému osočovaniu, rozdeľovaniu spoločnosti, kultúrnym vojnám, či umiernenosti a návratu kultúrnosti, komplexnému riešeniu problémov spoločnosti zodpovednými odborníkmi, alebo sľubom o zázračných liekoch na všetky boľačky. Nech víťazstvo OĽaNO v roku 2020 zostane navždy mementom.

S prípadnými pravicovými reformami Modrej koalície vopred nemusíme súhlasiť. Dzurindovi však musíme dať v jednom za pravdu. Pokiaľ nenastane hlboká zmena v politickej kultúre a v poňatí politiky, kultúrny a ekonomický pád Slovenska do priepasti bude neodvratný. Je posledná šanca to zvrátiť.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Mikuláš Dzurinda #liberalizmus #konzervativizmus #Modrá koalícia