Fico Potemkin

Vláda Slovenskej republiky sa rozhodla prehodnotiť metodiku rátania postavených a odovzdaných kilometrov diaľnic. Kým doteraz sa uvádzala iba vzdialenosť v plnom profile z bodu A do bodu B, po novom sa priráta aj vzdialenosť z bodu B do bodu A, teda späť. Koniec volebného obdobia a s ním aj odpočet plnenia programového vyhlásenia vlády sa totiž nezadržateľne blíži a skutočný stav sa plánovaným číslam nie a nie priblížiť.

22.10.2009 09:06
debata

Časť diaľnic sa začala budovať ešte za predchádzajúcej vlády a tie by sa z ,,kilometrovníka" dali z tohto dôvodu veľmi ľahko vymazať. Takisto PPP projekty sa iba rozbiehajú, takže ani v tomto prípade nemožno počítať s vysokým číslom. A koniec koncov stavbári sa predsa ,,namakali" a bolo by nespravodlivé, keby sa ich práca v štatistikách nepremietla.

V politike, a najmä pred voľbami, to už býva tak – pekné čísla sa naťahujú do najväčších možných rozmerov a škaredé sa čo najviac bagatelizujú. Tak velí marketing. Pravdaže ak sa slovenská vláda nechce inšpirovať svojimi gréckymi kolegami, ktorí štatisticky skresali skutočný deficit HDP na polovicu. Lebo potom to už nie je iba marketing, ale priam potemkinovská dedina.

debata chyba