Sme pripravení

Prasačia chrípka (v iných variantoch aj prasacia, nová či A H1N1) sa stáva doslova témou dňa. Konkrétne očkovanie a vakcíny voči nej. Na Slovensko dorazila prvá várka a nasledovalo verejné očkovanie niekoľkých vysokých štátnych úradníkov. Táto prvá dodávka je zároveň určená pre zdravotnícky personál slovenských nemocníc a kliník.

17.12.2009 12:57
debata

Nasledovať majú, pravdepodobne na prelome januára a februára budúceho roku, deti, tehotné ženy a osoby s rizikovým zdravotným stavom, ktorým by nákaza chrípkou mohla privodiť smrť. Menné zoznamy majú dodať regionálne úrady verejného zdravotníctva. Vzápätí budú na rade politici, pardon, osoby zabezpečujúce plynulý chod štátu.

V otázke očkovať sa či nie panuje v slovenských politických kruhoch vzácna zhoda. Na rozdiel napríklad od Maďarska, kde je to determinované politickým zmýšľaním. Ľavičiari sú za, pravičiari (označovaní aj za nacionalistov) paradoxne proti „originál“ maďarskej vakcíne.

Zároveň sa tradične zjavujú aj rôznorodé konšpiračné teórie. Rozhodnutie samotné je však na každom človeku jednotlivo.

A hoci sa v zahraničí objavujú aj prípady zlyhania vakcíny, Slovensku to vraj nehrozí. Už len z titulu dôveryhodného dodávateľa.

debata chyba