Po povodniach

Počasie panuje slnečné a horúce, zem sa po dažďoch vysušila, no dôsledky povodní stále pretrvávajú. A nielen v podobe podmytých ciest, poškodených domov či odpadu v Ružínskej vodnej nádrži. Smutným dedičstvom sú tragické ľudské príbehy a takisto aj finančné jazvy.

10.07.2010 13:16
debata (10)

Nie náhodou nová vláda zaradila tento problém medzi priority, ktorými sa bude zaoberať počas prvých 100 dní svojho pôsobenia. Podstatné je pritom nielen doriešiť odškodnenie po tohtoročných povodniach, ale zamyslieť sa nad mechanizmom, ktorý sa dá použiť aj v budúcnosti. Najmä ak treba podľa aktuálnych klimatických scenárov rátať s čoraz väčším výskytom extrémnych poveternostných ja­vov.

Tým skôr je dôležitý aj boj proti príčinám povodní, ku ktorému však Slovensko dosiaľ prispelo len málo. Presnejšie, po odbornej stránke je prínos slovenských odborníkov významný, no v politickej rovine sa celý problém zviditeľnil akurát tak škandálom spojeným s nevýhodným predajom emisií. Termínmi ako „trvalo udržateľný rozvoj“ sa neoháňa ani nová vláda, pretože nejde o tému, ktorou sa dajú získavať voličské body.

Moderný svet však považuje snahu zmierniť dosahy klimatických zmien za veľmi vážnu výzvu. Nie je dôvod sa k nej nepridať, akokoľvek sa tento cieľ javí vzdialený a ťažko dosiahnuteľný. Veď rovnako v nedohľadne leží vyklčovanie korupcie na Slovensku, a predsa ho každá garnitúra sľubuje.

10 debata chyba