Je Gašpar vhodný kandidát na šéfa SIS?

Funkcia šéfa SIS je tá, ktorú zvykne obsadzovať vládna garnitúra. Je to pochopiteľné. A hoci si tí, ktorí sú pri moci, vyberajú na túto pozíciu „svojho človeka“, predsa len existujú osobnosti, ktoré majú akýsi všeobecný kredit. Kandidát, ktorého premiér Robert Fico spomína ako jedného z najhorúcejších, takým nie je. Je ním Tibor Gašpar.

27.12.2023 20:00
debata (49)

Gašpar je trestne stíhaný a je spájaný s kontroverzným podnikateľom Norbertom Bödörom, s ktorým je rodinne spriaznený. Čelil verejnému tlaku na odvolanie z pozície šéfa policajného prezidenta po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a napokon ho Peter Pellegrini odvolal. Všetko by sme to mohli akože „ospravedlniť“ politickými súvislosťami – Gašpar bol skrátka nominantom Ficovej vlády, preto sa – videné optikou voliča Smeru – stal „obeťou revanšu“ za vlády Igora Matoviča. Ale sú veci, ktoré nemožno nijako prehliadnuť a hľadať pre ne ospravedlnenia.

Málokto si už pamätá, ako prezident Havel odvolal Ivana Gašparoviča z postu federálneho prokurátora. Zdalo sa nám to nespravodlivé, ale Gašparovič už do týždňa sedel vedľa Mečiara na Pasienkoch na mítingu Za demokratické Slovensko! Odvolaný Gašpar zas ihneď vhupol do Smeru a ohlásil politické ambície. Ak mal dovtedy aj ako „smerácky“ policajný šéf určitý kredit, dodatočne sa oň pripravil. A to, čo mu najviac kazí kádrový profil, je jeho koketovanie s konšpiračnou scénou. Gašpar predsa podpísal konšpiračný pamflet, v ktorom NEF Hospodársky klub predstavil „Základný súbor opatrení voči ekonomickým migrantom“.

Nájdete ho aj na stránke konšpiračného periodika Zem a vek ako autora vlastného textu alebo na fotke v družnom rozhovore so známym putinofilom Tiborom Eliotom Rostasom. Zdá sa, že spoločné majú nie len krstné meno. Kým bývalé vedenie SIS upozorňovalo, že za informačnou vojnou stojí Ruská federácia, ktorá posiela desaťtisíce eur na Slovensko, teraz by sme mali mať šéfa SIS, ktorý by bol zhovievavý k tomu, pred čím by nás mal chrániť? Gašpar je teda kandidát horúci, ale nie súci. Pre Slovensko by predstavoval priam bezpečnostné riziko.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SIS #Tibor Gašpar #kandidát na šéfa SIS