Kto šíri hoaxy o Korčokovi?

Ešte ani nepoznáme mená všetkých kandidátov na prezidenta, kampaň sa oficiálne ani nezačala, a jeden z adeptov na najvyššiu ústavnú funkciu už čelí ohováraniu. Na sociálnych sieťach sa začalo šíriť, že bývalý minister zahraničných vecí, diplomat Ivan Korčok, vlastní americký pas.

04.01.2024 20:00
debata (51)

Korčok túto informáciu vyvracia a zvažuje sa brániť súdnou cestou. Na sociálnej sieti vo videu oznámil, že je vlastníkom jediného pasu, a to pasu Slovenskej republiky. Hoax podľa neho vyprodukovali „trollie farmy“. O koho ide, sa asi nikdy nedozvieme.

Za normálnych okolností vlastniť americký pas by nebolo nič trestuhodné, ale na Slovensku, kde je úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová obviňovaná z toho, že je americká agentka, je to pre Korčoka čierny bod. Otázka je, či mu takáto kampaň uškodí alebo pomôže. Môže mu aj pomôcť, keďže tí, čo by ho nevolili, sa len utvrdia v tom, že je americkým agentom, a teda svoj hlas mu v žiadnom prípade nedajú. Ale časť verejnosti, ktorá možno váha, začne s Korčokom ako s obeťou klamstiev sympatizovať.

Dezinformácie v prezidentskej kampani nie sú výnimkou, uchýlili sa pred pár rokmi k nim aj v susednej Českej republike. Neštítil sa ich ani kandidát na prezidenta Miloš Zeman. Osvojil si napríklad tvrdenie, že v rodinnom zámku Schwarzenbergovej manželky visí obraz s nacistickou tematikou, pričom rodine táto nehnuteľnosť už 300 rokov nepatrila. V deň volieb zasa v Blesku vyšiel inzerát s výzvou Nevoľte Karla Schwarzenberga. Autor v ňom tvrdil, že Schwarzenberg považuje povojnový odsun Nemcov za nespravodlivý.

Pripisoval mu tiež výrok, že prezident Edvard Beneš mal byť podľa dnešných zákonov postavený pred haagsky tribunál pre vojnových zločincov. K ohováračskej reklame sa pripojil aj advokát Vladimír Zavadil – pred rokom 1989 dôstojník ŠtB. Schwarzenberg pre inzerát podal trestné oznámenie, ale čo z toho? Voľby vyhral Zeman. Hoax o americkom pase bol len začiatok, kandidáti nech sa pripravia na ďalšie lži.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba