Vlečúca sa vojna znásobuje ukrajinskú frustráciu

Vlečúci sa vojnový konflikt na Ukrajine začína čoraz viac pripomínať nekonečné zákopové boje z čias prvej svetovej vojny. Namiesto rýchlej protiofenzívy, ktorá by prelomila ruské línie, Ukrajinci prešľapujú na mieste, z čoho pramení ich frustrácia. Navyše ruská armáda v posledných týždňoch zvýšila tlak na fronte a postupuje. Toto na rýchle skončenie vojny nevyzerá...

07.12.2023 19:00
debata (55)

Hlavnou príčinou je nedostatočná vojenská pomoc zo strany spojencov. Stačí si spomenúť, ako tesne pred vypuknutím konfliktu Nemecko „pomáhalo“ Ukrajine zaslaním 5 000 tisíc prilieb, čo sklamaný kyjevský starosta Vitalij Kličko komentoval ironickou poznámkou, aby poslali aj vankúše…

Hlasuje niekto v americkom Kongrese za víťazstvo Putina?
Video
Republikáni v americkom Kongrese blokujú finančnú podporu pre Ukrajinu. Čo na to hovorí poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan? / Zdroj: C-SPAN

A zatiaľ čo kancelár Olaf Scholz rečnil o dlhodobom postoji nemeckej vlády, ktorá dáva prednosť diplomacii pred rinčaním zbraní, na ukrajinskej hranici sa zhromažďovala stotisícová ruská armáda…

Aj po vypuknutí konfliktu sa Západ zdráhal dodať zbrane a muníciu. Nemecko dokonca v lete minulého roka blokovalo pomoc EÚ vo výške 9 miliárd eur pre Ukrajinu. Až postupne sa spojencom otvorili oči. Možno si uvedomili, že Kyjev vlastne bojuje aj za nich, a ak by padol, Putin by sa nezastavil len na západných hraniciach Ukrajiny. A tak pomaly, len veľmi neochotne začali prúdiť zbrane na Ukrajinu.

Dnes sa do bojov zapájajú aj západné tanky či stíhačky, nebo strážia protilietadlové raketové systémy, čo bolo ešte nedávno nemysliteľné. Keby mali Ukrajinci túto techniku k dispozícii od samého začiatku, situácia mohla vyzerať inak. Takto stratili veľa času.

Ukrajincom však stále chýba munícia aj odmínovacia technika. Napriek tomu, že do krajiny prúdia dodávky zbraní z EÚ aj USA, stačí to akurát na to, aby dokázali udržať frontové línie, no je to málo na to, aby zvíťazili. Moskva nedostatočné dodávky vníma ako svoje víťazstvo a zlyhanie Západu.

Je prirodzené, že po počiatočnom nadšení prichádza útlm. Veľké straty na bojiskách, dlhou vojnou trpiace obyvateľstvo, narastajúce napätie medzi prezidentom Volodymyrom Zelenským a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Zalužným – nič z toho rozhodne neprispieva k dobrej nálade.

Vôľa Ukrajincov ubrániť sa je však stále veľká. No to nestačí. Rozhodujúce bude to, či Spojené štáty budú pokračovať v dodávke zbraní.

Vôľa Ukrajincov ubrániť sa je však stále veľká. No to nestačí. Rozhodujúce bude to, či Spojené štáty budú pokračovať v dodávke zbraní.

Po tom, čo republikáni v americkom Senáte v stredu zablokovali návrh prezidenta Joea Bidena o rozsiahlej finančnej pomoci Ukrajine, visí vo vzduchu otázka ako ďalej. Ak Kongres do konca roka neschváli ďalšiu podporu Ukrajine, bude musieť vedenie v Kyjeve uvažovať o zoškrtaní vládnych výdavkov. To by opäť nahralo do karát Rusku.

Západ by sa už mal preto konečne rozhodnúť, či chce ďalej podporovať „udržiavaciu“ vojnu, alebo si želá skutočné víťazstvo Ukrajiny nad ruským agresorom. Čas sa kráti.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní