Ficov sen o Dankovi

Karty na slovenskej politickej scéne sú jasne rozdané, to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy potvrdil aj premiér a líder strany Smer Robert Fico. Napriek tomu si zašpekuloval o tom, aké by to bolo, ak by sa teraz po prezidentských voľbách, ktoré vyhral líder Hlasu Peter Pellegrini, stal šéf SNS Andrej Danko predsedom parlamentu.

14.04.2024 20:00
debata (17)

Premiér zároveň podotkol, že tento post patrí podľa koaličnej zmluvy Hlasu a on to plne rešpektuje. Bez dohody koaličných strán je to vraj len Ficov „sen“.

Ak nešlo iba o kurtoázne reči, ktorými sa chce Fico odvďačiť Dankovi za jeho vyhlásenia o tom, že najlepším prezidentom by bol aj tak Robert Fico, treba sa nad vyjadreniami premiéra zamyslieť. Hlas už síce reagoval, že nevidí na takúto zmenu pozícií dôvod, ale Hlas už povyhlasoval všeličo a stratil by tvár, ak by okamžite na premiérove vízie kývol.

V najbližších týždňoch a mesiacoch budú nasledovať rokovania a vyjednávania na koaličnej úrovni. K istým zmenám dôjsť musí, pretože Pellegrini ako novozvolený prezident bol nútený vzdať sa pozície predsedu parlamentu, kde ho dočasne nahradil Peter Žiga. Keďže post patrí Hlasu a Pellegriniho by mali vystriedať buď minister Richard Raši, alebo ministerka Denisa Saková, k istým presunom dôjde, aj keď reči o veľkej ministerskej „rošáde“ koaliční poslanci a ministri označujú za hoax.

Premiér pripomenul, že Pellegrini vyhral prezidentské voľby vďaka podpore celej koalície, pričom túto pred rozhodujúcim druhým kolom inicioval Andrej Danko. Aj jemu teda líder Hlasu vďačí za víťazstvo a mal by sa mu revanšovať. A ak niečo predseda najsilnejšej strany označí za svoj sen, akoby sa to už stalo realitou.

Napokon, Dankovi je za strateným postom predsedu NR SR ľúto a ak by opäť dobyl túto pozíciu, zapchalo by mu to ústa a zmena koaličnej zmluvy by splnila svoj účel. Extra tragédia by to nebola, keďže predseda parlamentu nemá zvláštne právomoci, pomery v parlamente určili voľby. Väčší problém by mohol nastať v zahraničnej politike.

V minulosti sa Danko pretŕčal v Ruskej štátnej dume a to ešte pomery na medzinárodnej scéne zďaleka neboli také vyhrotené ako dnes. V čase ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine by preto líder SNS ako jeden z najvyšších ústavných činiteľov mohol Slovensku narobiť väčšie škody než jeden zničený semafor.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Žiga #Andrej Danko #Peter Pellegrini #predseda parlamentu #rošáda