Zlý vtip Erika Kaliňáka

Povedať vtip je umenie. Nie každý to dokáže. Dobrý vtip od zlého sa však dá ľahko rozoznať, podľa toho, či sa ľudia spontánne zasmejú, alebo zostanú iba rozpačito mlčať. Poslanec Erik Kaliňák sa údajne pokúsil o vtip, ktorý mu však vôbec nevyšiel...

04.04.2024 19:00
debata (57)

Česká tajná služba BIS minulý týždeň vypla portál Voice of Europe (Hlas Európy). Zistila, že cez tento web sa Moskva vo viacerých európskych štátoch snažila ovplyvniť voľby do Európskeho parlamentu. Niektorí politici, ktorí poskytli tomuto webu rozhovor, za to dostali zaplatené. Jedným z nich mal byť údajne aj nemecký poslanec strany Alternatíva pre Nemecko Petr Bystroň, ktorý má české korene a je známy svojimi proruskými postojmi.

Vzhľadom na to, že pred časom rozhovor pre Voice of Europe poskytol aj Erik Kaliňák, vyvstala otázka, či sa na Putinovej výplatnej páske náhodou neocitol aj on.

Namiesto toho, aby médiám poskytol jasnú a jednoznačnú odpoveď, celú vec sa snažil bagatelizovať. A potom to prišlo: požiadal námestníka Slovenskej informačnej služby Pavla Gašpara, aby preveril majetkové pomery médií a všetkých novinárov, aby sa mu už v budúcnosti nestalo, že bude označený za agenta. „Požiadal som ho o hĺbkovú kontrolu finančných prepojení všetkých slovenských médií, ako aj osobných účtov jednotlivých novinárov,“ povedal. Dovtedy vraj nebude novinárom odpovedať na otázky.

To, že by išlo o iróniu nepostrehol asi nik, s výnimkou samotného autora. Dokonca minister vnútra Šutaj Eštok musel „hasiť požiar“ po nerozvážnom mladom kolegovi a vysvetľovať, že nič také nehrozí, pretože žiadna z bezpečnostných a zo spravodajských zložiek štátu nemôže vykonávať lustrácie na pokyn poslanca Národnej rady.

Možno by bolo dobré, keby si do budúcnosti samotný Kaliňák, skôr než niekomu dá interview, zistil, s kým má vlastne do činenia. Predišlo by sa tak zbytočným nedorozumeniam. A najmä, nemusel by rozprávať nijaký vtip.

Čierny humor je fajn, keď však takéto veci do éteru vypúšťa človek, ktorý sám osebe nie je veľmi dôveryhodný, výsledkom môžu by obavy, či naozaj niekto nechce „lustrovať“ novinárov.

Po tom, čo Marian Kočner dal v minulosti sledovať viacerých žurnalistov s cieľom zbierať na nich „kompro“ materiál a Ján Kuciak so svojou snúbenicou za to, čo robil, zaplatili životom, čierny humor rozhodne nie je na mieste.

Ak by Erik Kaliňák na druhý deň predstúpil pred kamery a vyhlásil, že z jeho strany išlo o hlúpy žart a verejne by sa ospravedlnil, že je mu to úprimne ľúto, na celú vec by sa pravdepodobne rýchlo zabudlo.

Takto si však táto kauzička bude ďalej žiť vlastným životom. Poslanecký elév v podstate môže ďakovať svojim starším kolegom, že sa celú vec snažili rýchlo zhodiť zo stola s tým, že z jeho strany išlo len o „mladícku nerozvážnosť“.

Šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica by mal chápať, že v situácii, keď vzťahy medzi vládou a médiami sú značne napäté, takéto nevhodné vtipkovanie môže pôsobiť ako odistená rozbuška.

Možno by bolo dobré, keby si do budúcnosti samotný Kaliňák, skôr než niekomu dá interview, zistil, s kým má vlastne do činenia. Predišlo by sa tak zbytočným nedorozumeniam. A najmä, nemusel by rozprávať nijaký vtip.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dezinformačné weby #Erik Kaliňák