O Steine bez piva

Opäť tá istá obohraná platňa. Bez káblov, bez cverien, bez piva – teda bez Kabla, bez Cvernovky, bez Steinu. Bez priemyslu, bez pamäti mesta.

29.04.2014 15:30
debata (1)

Takto nekultúrne bude vyzerať naše hlavné mesto, keď namiesto toho, aby ministerstvo kultúry rešpektovalo odborný názor Pamiatkového úradu SR na zachovanie posledných historických priemyselných budov v Bratislave, rešpektuje požiadavky investorov. Odkaz industriálnej kultúrnej spoločnosti nám nenávratne mizne pred očami.

Asi si musíme zvykať na to, že Bratislava bude (je!) nové mesto bez historických väzieb. Málokto by však čakal, že príčinou bude aj ministerstvo kultúry. Azda len tá hŕstka investorov vie, prečo sa tak deje. Dôvody ministerstva na jeho kroky sú bez závažných argumentov, bez diskusie na odbornej úrovni, bez faktov. Všetky priemyselné areály pripomínajú iba zbúraniská, kde-tu jedna zachovaná stavba, ktorá bez kontextu kričí do okolia a hľadá nenávratne stratené väzby.

Takto bude vyzerať aj Stein. Investor vedel, že pamiatkari navrhujú jeho objekty za pamiatky, skôr ako areál kúpil. Vedel to i architekt, vedeli to azda všetci. No architekt sa podvolil investorovi, investor sa podvolil svojej chuti ľahko zarobiť a ministerstvo sa podvolilo jeho zámeru. A tak architekt nemá dôvod kreatívne využívať hodnotnú historickú architektúru. Investor nemusí rešpektovať históriu miesta. Len my, my musíme rešpektovať, že investície sú nad kultúrou a jej dedičstvom. Nad našou kultúrou. Nad našou spomienkou pri pohári piva na náš Stein. Nad nami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pivovar Stein