Životná šanca pre Andreja Danka. Využije ju?

Nikto nepochybuje o tom, že cestovný ruch i šport treba na Slovensku podporovať oveľa dôslednejšie, ako bolo zvykom počas uplynulých 30 rokov. Preto vznik nového ministerstva cestovného ruchu a športu väčšina laickej i odbornej verejnosti privítala. No po 100 dňoch existencie o ňom niet ani chýru, ani slychu. Dúfajme, že to nie je predzvesť do budúcnosti.

09.05.2024 19:00
debata (11)

Minister Dušan Keketi, aby upokojil verejnosť, usporiadal tlačovku. Ubezpečil nás, že ministerstvo „žije“. Je to dôležitá informácia – ministerstvo totiž nemá ani svoju webovú stránku, ani sídlo. To sa obratom zmenilo a vláda medzitým stihla odklepnúť ministerské kancelárie v súkromných priestoroch Skladu č. 7 pri bratislavskej Eurovei na brehu Dunaja. Štát totiž žiadne voľné budovy pre ministerstvo nemá.

No webovú stránku si mohlo za ten čas vytvoriť. Keketi sa bránil, že je to zložité, lebo treba urobiť premostenie na ministerstvá dopravy a školstva. Pod ich kuratelou totiž cestovný ruch a šport doteraz boli. To sa dá pochopiť, ale zároveň si nejeden občan položí otázku, prečo to nemohlo zostať po starom.

Mohlo, ale bez vzniku nového ministerstva len ťažko zdynamizujeme rozvoj turizmu i športu. Oproti okolitým štátom máme v jednej i druhej oblasti riadne resty. Niektoré športové zväzy si už pochvaľujú, že komunikácia i finančná podpora zo strany štátu sa viditeľne i hmatateľne zlepšila a že už nie sú trpenými, ale ozajstnými partnermi. Pokropenie živou vodou nepotrebuje iba vrcholový šport, v ktorom v jednotlivých druhoch značne zaostávame za inými podobne veľkými krajinami – Českom, Chorvátskom, Slovinskom, Srbskom, Dánskom, Nórskom atď., ale najmä mládežnícky šport. Bez neho to ďaleko nedotiahneme.

Je to životná šanca pre Andreja Danka, viditeľne pozdvihnúť úroveň turizmu, športu i regiónov. Úspech v tejto oblasti mu politicky pomôže viac ako funkcia predsedu NR SR.

Vôbec nejde iba o futbal a hokej, skôr naopak, máme čo dobiehať v iných druhoch športu. To, že naša mládež sa málo hýbe, vieme už dávno. To sa nezmení, ak ruku k dielu nepridajú školy i rodičia – ako sa postavia k športovaniu svojich ratolestí (bez prevteľovania osobných ambícií). Šport totiž nie je iba o fyzickej zdatnosti, ale aj výchova, učenie sa spolupráci a organizácii, ako aj zamestnanie pre deti, aby iba nečumeli do mobilov či sa neflákali.

A rovnako dôležitá je aj podpora cestovného ruchu. Niežeby sa v tejto oblasti nič nezlepšovalo, ale treba pridať – naša krajina má čo ponúknuť. Za ostatnými krajinami zaostávame, Slovensko zostáva nevyužité a nedocenené. Nejde iba o hlavné atrakcie ako Tatry, ale o rozvoj turizmu vo všetkých regiónoch. Preto treba privítať, že nový rezort zavádza projekt na podrobné mapovanie pohybu turistov. Bude nevyhnutné zintenzívniť i propagáciu v zahraničí. Konkurencie je veľká.

Andrej Danko, keď pred vyše desiatimi rokmi vstupoval do vysokej politiky, sa dušoval, že jeho prioritou je rozvoj cestovného ruchu a regiónov podľa vzoru Rakúska. Napriek niektorým pozitívnym krokom ako rekreačné poukazy (v ich využívaní sú značné resty), dramatický obrat nenastal. Teraz si presadil vznik nového ministerstva (možno by mu svedčalo i prihodenie regiónov).

Je to životná šanca pre Andreja Danka, viditeľne pozdvihnúť úroveň turizmu, športu i regiónov. Úspech v tejto oblasti mu politicky pomôže viac ako funkcia predsedu NR SR. Preto by mu viac ako na čomkoľvek inom, malo záležať, aby nový rezort fungoval ako švajčiarske hodinky. A záležať by na tom malo aj nám, nie pre Danka samotného ani pre SNS, ale pre rozvoj Slovenska. Uvidíme, či Danko svoju šancu využije.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #šport #regióny #Andrej Danko #Dušan Keketi #ministerstvo cestovného ruchu a športu