Nielen kresťanské, ale aj demokratické KDH

Politici a voliči opozície boli dlho zamestnaní povolebnou depresiou z prehry: najprv v parlamentných, teraz v prezidentských voľbách. Istý čas to teda vyzeralo tak, že v ringu oproti sebe stoja iba koalícia a opozičné strany.

21.04.2024 19:10
debata (58)

Tie však nie sú všetky z jedného košiara, takže keď sa trochu spamätali, na povrch sa vyplavujú rozdiely. Ako prvé sa z letargie prebralo KDH vedené Milanom Majerským. S cieľom zviditeľniť sa vyslalo smerom k najsilnejšej víťaznej strane signály o tom, že je ochotné spolupracovať. Teda vyjsť koalícii v niektorých otázkach v ústrety a niečo za to, na revanš, od Smeru získať.

Konkurenční politici a političky z opozičného tábora už spisujú varovania, aby KDH Ficovi nesadlo na lep, pretože ten ho chce len „vykostiť“. Politológovia, ktorí majú väčší odstup, nehodnotia situáciu tak tragicky, dokonca hovoria o dobre rozohranej politickej partii. Boli by takúto partiu ochotné a schopné rozohrať aj ďalšie opozičné strany?

V prípade Slovenska Igora Matoviča by chýbala ochota „kolaborovať“, a treba tiež dodať, že z druhej strany by ani nebol záujem. V prípade SaS a PS by zas chýbala schopnosť – ako sme videli pri rokovaniach po voľbách, keď od nich smerom k Pellegriniho Hlasu dolietali až podlízavé návrhy, no liberálne strany vyšli naprázdno. Jediný, kto sa tu mohol ocitnúť v pozícii drahej (alebo predajnej?) nevesty a kto s tým má už z minulosti bohatú skúsenosť, je KDH.

Podľa Majerského žiadna dohoda medzi KDH a Smerom neexistuje, lákanie bolo zrejme obojstranné. Spoločnosť dlho sužujú medvede. KDH prišlo zrazu s riešením, ktoré minister životného prostredia Tomáš Taraba, nominant SNS, akceptoval. Chcel medvede „zmravniť“ ústavným zákonom, no KDH mu ponúklo vlastný zákon a dohodli sa.

Bývalý minister financií z Dzurindovej vlády Ivan Mikloš v relácii Na telo povedal, že „spôsob riešenia medveďa“, ktorý ponúklo KDH, je správny a už predchádzajúce vlády mali k nemu pristúpiť – neriešiť vec z Bratislavy. Zároveň však opatrne dodal, že KDH vždy plnilo úlohu "nie veľmi spoľahlivého partnera“.

Ak zájdeme do minulosti, spomenieme si na vydieranie v rámci koalície kvôli Vatikánskej zmluve a spred desiatich rokov máme v pamäti, ako sa KDH s Ficom dohodli a odvtedy máme v ústave aj vetu o tom, že manželstvo – to je muž a žena. No a teraz Fico KDH ponúka zákaz potratov… Čo viac kresťanom treba?

Politológovia, ktorí majú väčší odstup, nehodnotia situáciu tak tragicky, dokonca hovoria o dobre rozohranej politickej partii.

Mikloš vidí väčší problém v tom, že KDH sa k Smeru pripojilo v otázke trinásteho dôchodku. Ako ekonóm považuje za absurdné, ak nežiada zároveň s tým aj zvýšenie daní. Matovič zas chápe: KDH zbiera body pred voličmi, no problém vidí skôr v liste, ktorým kresťanskí demokrati bránia pred Európskou komisiou imidž Slovenska, aby pre štát zachránili eurofondy.

Podľa politológa Radoslava Štefančíka by si v KDH mali uvedomiť, že „vo svojom názve nemajú len výraz kresťanský, ale aj demokratický“. A my pripomeňme: V boji proti Mečiarovi musela opozícia pred rokmi v záujme záchrany demokracie odložiť nabok rozpory v hodnotových otázkach.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #KDH #medvede #Milan Majerský #Tomáš Taraba