Slovenskí študenti sú najlepší

Nadpis tohto článku nie je novinárskou kačicou. Áno, výsledky hodnotenia 15-ročných slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2022 sú katastrofálne. Najmä pokiaľ ide o čitateľskú a matematickú gramotnosť.

18.12.2023 14:00
debata (10)

V oboch týchto kategóriách sme zaznamenali najväčší pokles. Mnohí odborníci teraz hľadajú príčiny alebo aspoň alibi, aby vysvetlili nelichotivé skóre našej mladej populácie. Pandémiu však zažili všetky krajiny a mnohé s oveľa väčšími reštriktívnymi opatreniami ako Slovensko. To znamená, že príčiny treba hľadať skôr na Slovensku.

Lenže popri skepse týkajúcej sa slabých výsledkov vo vzdelávaní prešla bez povšimnutia iná správa o hodnotení študentov v krajinách V4. Ide o hodnotenie digitálnych zručností mladých ľudí v Česku, Maďarsku, Poľsku, na Slovensku a mimoriadne aj na Ukrajine.

Projekt IT Fitness Test V4 preveril technologické znalosti mladých ľudí formou testov na základných, stredných i vysokých školách, ktorých sa zúčastnilo celkovo 146-tisíc respondentov. Najlepšie výsledky v testovaniach získalo Slovensko s pomerne výrazným náskokom pred ostatnými krajinami.

Kľúčovým cieľom testovania bolo porovnanie digitálnej gramotnosti a získanie skutočného obrazu o úrovni zručností v oblasti informačných technológií ako predpokladu pripravenosti mladých ľudí na štúdium alebo zamestnanie. IT Fitness Test je najväčší a najkomplexnejší spôsob testovania digitálnych zručností overený rokmi praxe na viac ako 400-tisíc respondentoch. Ide o bezplatné, celoplošné, on-line testovanie, ktoré je na Slovensku dostupné už od roku 2012, a to pod hlavičkou Digitálnej koalície a IT Asociácie Slovenska v spolupráci s mi­nisterstvom investícií a regionálneho rozvoja a inými autoritami v oblasti informačných a komunikačných technológií doma i v zahraničí. Otestovať sa v rámci tohto projektu mohli aj pedagógovia. V kategórii študentov i učiteľov sme boli najúspešnejší.

Dobré výsledky v testovaniach ukazujú, že Slovensko má dobré predpoklady zmeniť medzinárodné rebríčky v hodnotení úspešnosti ekonomík, kde patríme v rámci EÚ medzi krajiny s prevahou montážnych dielní a nízkych miezd. Tomu chce odzvoniť od roku 2024 aj samotná únia. Svedčí o tom smernica o tzv. dorovnávacej dani určujúca povinnosť výberu 15-percentnej firemnej dane, ktorá bude príjmom štátneho rozpočtu.

Máme veľké množstvo firiem, ktoré žiadne dane platiť nemusia, pretože dostali od štátu štedré investičné stimuly na vytvorenie nových pracovných miest. Pritom sadzba dane pre firmy je iba 21 %. Nové opatrenia sa budú týkať predovšetkým stoviek dcérskych spoločností nadnárodných koncernov, ktoré majú obrat nad 750 miliónov eur.

Výborné hodnotenie digitálnych zručností slovenskej mládeže by malo byť základom pre kreovanie pracovnej sily potrebnej pre čo najrýchlejšiu digitalizáciu štátnej a verejnej správy podľa vzoru Estónska, Fínska a čiastočne aj Česka. Digitalizácia v oblasti daní a prechod na bezhotovostné platby umožňuje v každej krajine znižovať rozsah šedej ekonomiky a zlepšovať stav verejných financií. Slovensko musí v tejto oblasti výrazne pridať, lebo v opačnom prípade budeme čoskoro najchudobnejšou krajinou EÚ.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #PISA 2022