Ukrajina: Fico nesklamal a Biden vo zveráku

Podviedol Robert Fico voličov? Určite nie. Koná tak, ako sme na neho zvyknutí. Napriek predvolebným vyhláseniam Slovensko pomáha Ukrajine, podporí dvanásty sankčný balík proti Rusku a nezablokuje pomoc EÚ v sume 50 miliárd eur.

12.12.2023 20:00
debata (7)

Samozrejme, nebude to zadarmo. Naša vláda si za to niečo reálne pýta, v prospech našej krajiny: peniaze musia smerovať aj na rozvoj pohraničnej infraštruktúry krajín susediacich s Ukrajinou a vývoz produktov z ruskej ropy do Česka sa nezablokuje. Plus dodáme Kyjevu odmínovacie zariadenia a na zimu generátory elektrickej energie (tie sa pri ruskom bombardovaní elektrární zídu). Slovensko nekoná iracionalisticky ako Maďarsko, Fico nie je Orbán.

A slovenského premiéra čakajú možno aj hviezdnejšie chvíle. Letná ofenzíva Kyjeva sa nevydarila. Ďalšia nebude skôr ako v roku 2025. Naopak, už teraz sa Ukrajina musí brániť Rusku. Konflikt de facto zamrzol. Vo vedení Ukrajiny sa objavujú roztržky, „uhranutie“ prezidentom Zelenským sa končí – doma i vo svete.

Sankcie ruskú ekonomiku nezdecimovali, transformovala sa na vojenskú, spolu s dodávkami zbraní a munície (napríklad zo Severnej Kórey a z Iránu) drží Rusko nad vodou. Naopak, vojenská pomoc Západu na Ukrajinu viazne. Zásoby sa minuli, výroba munície zaostáva (za Ruskom). Pomoc USA Ukrajine vo výške 70 miliárd dolárov sa minula.

Nový balík pomoci v sume 61 miliárd (spolu s pomocou ohrozenému Izraelu) zadržiavajú republikáni. Podmieňujú ho zmenou imigračnej (azylovej) politiky. Viaceré americké mestá čelia prisťahovaleckej kríze, no demokrati sa boja ustúpiť, lebo by stratili ultraľavicových voličov. Ak neurobia nič, potopia spojencov a stratia stredových voličov, republikáni idú na isto.

Nahráva im znateľný pokles podpory Ukrajine medzi Američanmi. Proti náladám voličov nemôže ísť ani jeden prezidentský kandidát, ani Biden. V jarnej kampani v USA sa rozhodne o konflikte na Ukrajine. Zamrzne načas, nastane prímerie, začnú sa rozhovory? Fico čaká na „zadosťučinenie“. Dočká sa?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #USA #vojna na Ukrajine #pomoc Ukrajine #prezident Joe Biden