Dilema Andreja Danka: ako zažiariť popri slnku?

Urobiť veľa kriku v okamihu, keď v spoločnosti momentálne rezonujú úplne iné témy, je osvedčený spôsob, ako na seba aspoň na chvíľu upriamiť pozornosť. Andrej Danko má však aj iný dôvod, aby ho bolo počuť. SNS vo voľbách získala iba 5,6 percenta. Ocitol sa tak v tieni svojich koaličných partnerov a keďže nemá na starosti žiadny rezort, potrebuje sa zviditeľniť. Preto tie reči o rozpade koalície, úvahy o možnom prezidentskom kandidátovi či najnovšie ostré vyhlásenie o mimovládkach.

14.12.2023 19:00
debata (12)

Stratégia Andreja Danka vyplýva z jeho postavenia najmenšieho koaličného partnera, ktorý sa borí s večnou dilemou „malých“: ako zažiariť popri slnku? Ak chce vedľa Fica verejnosť aspoň trochu „oslniť“, musí prísť s niečím ešte silnejším, inak mu hrozí, že lúče „prvého hýbateľa“ ho spália a on skončí. Napokon, už s tým má skúsenosť, a preto sa tomu snaží preventívne predísť.

Navyše, v snahe dostať do parlamentu čo najviac ľudí so straníckou knižkou SNS, poslal (neuvážene) do vlády Tomáša Tarabu, ktorý šéfuje ministraničke Život. A ten si nenechá ujsť jedinú príležitosť, aby mohol vystúpiť pred kamerou, a vyjadruje sa aj k témam, ktoré nemá vôbec vo svojom portfóliu. Dankovi tak rastie silná konkurencia. Preto sa musí veľmi snažiť…

Keď Fico povie – nedáme ani náboj Ukrajine, no nášmu východnému susedovi budeme pomáhať humanitárne (a popri tom budú pokračovať komerčné dodávky zbraní), tak to Danko prebije – odmietame akúkoľvek vojenskú pomoc ako aj dohodu o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou!

Ak chce Danko vedľa Fica verejnosť aspoň trochu „oslniť“, musí prísť s niečím ešte silnejším, inak mu hrozí, že lúče „prvého hýbateľa“ ho spália a on skončí. Napokon, už s tým má skúsenosť, a preto sa tomu snaží preventívne predísť.

Vie, že v očiach svojich priaznivcov sa musí odlíšiť. Zatiaľ čo Fico lavíruje medzi politickými deklaráciami a konkrétnymi činmi, uvedomujúc si, že za istú pomyselnú čiaru ísť nemôže, Danka nič také trápiť nemusí. Môže pokojne loviť vo vodách, v ktorých bol donedávna úspešný aj Smer.

A keď sa Fico rozčertí – skončila sa éra, keď v tejto krajine vládli mimovládne organizácie, tak Danko zakontruje: „Ani cent na Globsec!“

V tomto prípade si však samotný šéf národniarov strieľa do nohy. Pretože ako uvádza nadácia Zastavme korupciu, „Slovenská národná strana je personálne prepojená s viacerými mimovládkami, ktoré sa vydávajú za nezávislé médiá“.

Napríklad občianske združenie poslanca Romana Michelka prevádzkuje politické weby Veci verejné a DAV DVA. „Novinárka“ Mimi Šrámová robí zasa asistentku poslanca Ivana Ševčíka (SNS). Ministerka Šimkovičová spoločne s poslancom Petrom Kotlárom (SNS) zasa vystupuje v TV Slovan. Síce už nie ako moderátorka, no aj po voľbách „odpovedá na otázky verejnosti a diskutuje“.

Celkovo možno konštatovať, že alternatívne médiá do značnej miery prispeli k úspechu SNS. Andrej Danko veľmi dobre vie, prečo sa pozitívne vyjadruje o Infovojne, kde býva častým hosťom…

Na mieste je teda otázka: Akým spôsobom chce selektovať tie „dobré“ mimovládky od tých „zlých“?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #mimovládne organizácie #Ukrajina #Andrej Danko #prezidentské voľby 2024