Ako Matovič oklamal Rómov

Hnutie OĽaNO pred voľbami zneužilo naivitu mnohých Rómov. Tí si prísľub 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách vysvetlili po svojom. Dali mu hlas a čakali, že im vyplatia peniaze. A keď sa nedočkali, prišlo vytriezvenie. Únia Rómov na Slovensku preto minulý týždeň podala na Igora Matoviča a Pollákovcov trestné oznámenie.

17.12.2023 16:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (250)

Je pravdou, že OĽaNO vo svojej Zmluve so Slovenskom sľúbilo, že „všetkým poctivým ľudom, ktorí prídu voliť 30. septembra 2023, vyplatíme odmenu 500 eur v čistom“. Takto to prezentovali na predvolebných mítingoch v osadách aj predstavitelia hnutia Pačivale Roma a ľudia im naleteli.

Vidina finančnej odmeny za účasť na voľbách bola pre mnohých veľmi silným lákadlom. Až takým silným, že v mnohých osadách masovo volili OĽaNO. V niektorých získalo dokonca až 90 percent hlasov! Len ťažko možno očakávať, že by takto bodovalo, keby ľudom nedalo takýto prísľub.

Akcia teda splnila svoj účel. Práve vďaka hlasom naivných a zneužitých Rómov preliezlo OĽaNO do parlamentu. Je veľmi pravdepodobné, že 7-percentnú hranicu pre koalície by sa mu inak nepodarilo zdolať. Len oklamaným Rómom „zostali oči pre plač“.

Samozrejme, matovičovci sa teraz bránia, že oni nikomu nič nesľubovali, nikoho nekorumpovali, len navrhovali zákon, ktorý by umožnil vyplatenie spomínanej sumy. A keďže nie sú vo vláde, tak nič nepresadia… Lenže Rómovia to zjavne pochopili inak. Brali to ako reálny prísľub.

Je otázne, či Únia Rómov so svojím trestným oznámením uspeje, pretože de iure žiadny zákon porušený nebol. To, že bol na chudobných a naivných ľuďoch spáchaný volebný megapodvod, aký u nás nemá obdoby, je druhá vec. Lenže právo a morálka sú dve kategórie, čo si Matovič iste veľmi dobre uvedomuje.

Hoci teraz mu to vyšlo, rovnaký podvod sa mu už asi nepodarí zopakovať aj druhýkrát. No ako zdatný populista má iste v rukáve pripravené niečo iné…

© Autorské práva vyhradené

250 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #OĽaNO #Igor Matovič