Predvolebná Veľká noc

Veľká noc je sviatok, ktorý nemá presne stanovený dátum, slávi sa prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. A zhodou okolností spolu s veľkonočnými sviatkami zažívame (či prežívame) aj kampaň našich dvoch prezidentských kandidátov.

01.04.2024 20:00
debata (38)

A tak bol náš sviatočný facebook plný obrázkov z veľkonočných aktivít Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka. Víťaz prvého kola Korčok sa vybral so svojimi priaznivcami na Štefánikovu mohylu na Bradle a – naňho nezvyčajne – mával slovenskou zástavou. Nebol to zrejme zlý ťah, lebo jeho prejav zapôsobil aj na tých fanúšikov, ktorí inak nevykrikujú národniarske heslá. Ale konkurenčný výlet zorganizoval tiež tím Petra Pellegriniho, ten sa s priaznivcami vybral k Pamätníku vzájomnosti na Veľkej Javorine. A hoci po prvom kole vyhlásil, že nestojí o podporu celebrít a influencerov – narážajúc na Korčokových podporovateľov z radov hereckej obce – podporou jednej celebrity predsa len nepohrdol, je ňou Eduard Chmelár.

Obaja kandidáti sa prezentovali ako veriaci, modliaci sa Pellegrini v Dóme svätého Martina v Bratislave bol však pre mnohých prekvapením a za túto jasne kampaňovú aktivitu si vyslúžil posmech. Podporu katolíkov už evanjelik Korčok má, mali by ho voliť voliči KDH a podporil ho aj arcibiskup Bezák.

V druhom kole začal Korčok udierať na národniarsku a konzervatívnu strunu, čo je pochopiteľné, ak je tu bitka o Harabinových voličov. No Pellegrini zašiel ďalej ako on. Nielenže plietol korbáče a odfotil sa so slovenským chlebíkom, ale v rozhlasovom dueli nemal problém vyhlásiť, že s Harabinom sa zhoduje „v národnoštátnych záujmoch“, pričom výroky bývalého sudcu na adresu EÚ a NATO sú vzhľadom na naše členstvo v týchto štruktúrach neakceptovateľné.

Pochopiteľne, s blížiacim sa druhým kolom volieb pribúdajú aj viac či menej nekorektné vtipy a rôzne „memečka“ na účet kandidátov. Vyhodiť na oči protikandidátovi (Korčokovi) staré hriechy, to sa dá v kampani očakávať. No vyrobiť jeho falošný web je nanajvýš neférové.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #Veľká noc #Korčok