Carlsonov rozhovor s Putinom: Takto sa to robí

Zásada Audiatur et altera pars, nech je vypočutá aj druhá strana, pochádza z rímskeho práva. Okrem právnikov si ju však osvojili aj novinári. V súdnom procese ide u práva obžalovaného vyjadriť sa, o spravodlivosť. V žurnalistike ide o objektivitu. Slušná žurnalistika necháva čitateľa, aby si názor spravil sám.

15.02.2024 14:00
debata (76)

Práve túto triviálnu novinársku zásadu musí kolega Tucker Carlson vysvetľovať kritikom, ktorí sú znechutení, že druhá strana je vypočutá, namiesto aby bola umlčaná. Obrovský záujem o rozhovor Carlsona s ruským prezidentom ukázal, že po názoroch druhej strany je dopyt. Ľudí, ktorých nebolí myslieť, je stále veľa a vzácnu možnosť vypočuť si druhú stranu oceňujú.

Rozhovor je žáner, ktorý nemá jednoznačné pravidlá. V privátnych médiách platí nevyslovená zásada, že rozhovor je o moderátorovi, showmanovi, kvôli ktorému si divák naladí televíziu, a hosť je iba do počtu. Seriózne médiá si, naopak, zakladajú na prezentácii dôležitých hostí. Prístup k nim je dvojaký. V investigatívnej žurnalistike sa novinár snaží prichytiť hosťa pri nečestnom konaní, klamstve či korupcii. Rozhovor je konfrontačný, novinár útočí, hosť sa bráni. Druhou možnosťou je rozhovor, v ktorom sa moderátor nesnaží vytiahnuť z hosťa, čo chce počuť, ale zaujíma ho, čo chce hosť povedať. Predstava novinára ako psa, ktorý stráži demokraciu, je v ére korporátnych médií naivná. Investigácia vychádza z politickej objednávky, selektívne sa vyhýba tomu, čo by poškodilo spriaznených politikov alebo biznis. Nie je výnimočné, že médiá rezignujú na investigáciu a publikujú texty lobistov, ktoré vznikajú v PR oddeleniach firiem.

Tam, kde sa médiá angažujú na jednej strane, riskujú a dnes už i strácajú dôveryhodnosť a sledovanosť. So stratou sledovanosti však strácajú nezávislosť a stávajú sa propagandistami. Tucker Carlson sa stal populárnym vo chvíli, keď verejne konštatoval, že sa v začiatkoch svojej kariéry dal obalamutiť politikmi a stal sa užitočným (americkým) idiotom. Až vďaka internetu a nezávislým médiám si môže dovoliť luxus byť v dnešnej Amerike patriotom a slobodne rozmýšľať nahlas.

O jeho rozhovoroch vrátane toho posledného s Vladimirom Putinom platí: takto sa to robí. Carlson sa s hosťami rozpráva. Neskáče im do reči, snaží sa porozumieť, čo mu hosť hovorí. Je uchom, cez ktoré k miliónom Američanov smerujú informácie, ktoré nikdy nepočuli. Vypočuť si druhú stranu je vždy užitočnejšie, ako šíriť o druhej strane svoj názor. Vyplatilo sa mi to v stovkách rozhlasových debát a rozhovorov, ktoré som moderoval. Nechať hosťa hovoriť je najlepší spôsob, ako zistiť, či má čo povedať. A veľakrát som si overil, že sa možno spoľahnúť na súdnosť poslucháča.

Súčasné médiá nereferujú o tom, čo je dôležité, ale čo je prioritou editora. Novinár si myslí, že jeho úlohou je vodiť tápajúceho občana za ruku nástrahami zákerného sveta, poučovať ho a vychovávať. Uveril, že formuje verejnú mienku a je teda za ňu zodpovedný. V tom je možno tajomstvo úspechu Tuckera Carlsona, ktorý iba robí svoju prácu.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Tucker Carlson