Putin, kamarát veľkého Maďarska

Orbán a Putin majú k sebe blízko. Maďarskému premiérovi nepochybne imponujú revizionistické chúťky vládcu Kremľa, ktoré by v prípade jeho úspechu vo vojne na Ukrajine otvorili dvere aj jemu. A keď Putin minulý týždeň v rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom povedal, že by sa mohli objaviť požiadavky na pričlenenie územia ukrajinskej Zakarpatskej oblasti späť k Maďarsku, duša nejedného maďarského iredentistu nepochybne zaplesala...

12.02.2024 20:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (59)

Aj z maďarskej strany zaznievajú občas hlasy volajúce po pripojení Zakarpatska. Napríklad líder krajne pravicového Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk) László Toroczkai koncom januára vyhlásil, že pokiaľ by Ukrajina stratila svoju štátnosť, pretože sa to v dôsledku vojny môže stať, „mali by sme usilovať o Zakarpatsko.“ Toroczkai je známe firma, netreba ho predstavovať, v minulosti sa „preslávil“ ako vodca hnutia 64 žúp, ktorého vyhostili zo Slovenska.

A potom sú tu také bizarné postavičky ako maďarský milionár István Varga, ktorý minulý rok s plnou vážnosťou oznámil, že chce od Ukrajiny kúpiť Zakarpatsko za 500 miliárd eur. Zaplatiť chcel zlatom, ktoré plánuje ťažiť v pohorí Börzsöny neďaleko slovenských hraníc.

Putinova „nevinná poznámka“, že si je vedomý, že „Maďari žijúci v Zakarpatskej oblasti sa prirodzene chcú vrátiť do svojej vlasti,“ má za cieľ oslabiť územnú celistvosť Ukrajiny. Tá je podľa neho Stalinovým „umelým výtvorom“.

Pri týchto slovách by mal našinec spozornieť. Podobnú rétoriku uplatňoval svojho času aj Hitler, ktorý tvrdil, že Československo je umelý štát.

Tí, čo dnes velebia Putina a obdivujú Orbána, by mali mať na pamäti, že ak by sa Putinovi podarilo násilím prekresliť hranice Ukrajiny, povzbudilo by to aj jeho kamaráta Orbána.

Ak sa zhodneme, že sny o veľkom Maďarsku sú nebezpečné, tak rovnako nebezpečné sú aj sny o veľkom Rusku.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Zakarpatská oblasť