Prichádza s Kotlárom covidová pomsta?

Pandémiu covidu sme na Slovensku nezvládli. To azda nikto nespochybňuje. Manažovanie núdzového stavu, zbytočné celoplošné testovanie, nezvládnutie vakcinácie, lotéria, príliš mnoho zbytočných úmrtí, všeobecný chaos v podaní vládnej moci. Kto nesie hlavnú vinu? Na to si občania po vychladnutí emócií zaslúžia odpoveď.

12.02.2024 19:00
debata (244)

Lenže vyšetrovanie nemôže viesť ktokoľvek. Musí byť riadené odborníkmi na slovo vzatými, tešiacimi sa rešpektu v lekárskej i vedeckej obci. Kto chce preverovať, čo sa počas pandémie dialo a nepodarilo, či jednotlivé opatrenia boli urobené tak, ako mali byť, či bol lockdown zavedený v pravý čas alebo neskoro, či naše verejné financie boli vynaložené efektívne, nie prehajdákané – na zbytočné nákupy testov, mobilné testovacie centrá, prebytočný nákup vakcín – by mal pristupovať k takým závažným otázkam s chladnou hlavou, bez predsudkov, bez vypätej osobnej motivácie. A to bude asi – ako už býva v našej krajine zvykom – problém.

Prvú lastovičku vypustil už dávnejšie tím okolo exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Prešetrenie už prisľúbili Generálna prokuratúra i NKÚ. Obe inštitúcie sú nepochybne schopné prešetriť narábanie s financiami, dodržiavanie zákona či vhodné použitie opatrení počas núdzového stavu. Lenže budú vedieť posúdiť zdravotné riziká v roku 2020 nového a nepoznaného vírusu, nástrahy epidémie alebo účinnosť vakcín?

Preto možno privítať, že iniciatívu prevzala vláda a zriadila vlastnú komisiu na prešetrenie pandémie. Má to len jeden háčik. Sedia v nej skutočne odborníci na slovo vzatí, alebo ide iba o pomstu zaujatých odporcov celej pandémie a očkovania?

Ak sa chceme dozvedieť pravdu o zvládnutí pandémie, nemali by to robiť ľudia s predsudkami, ktorým sa pred očami neustále mihá červené súkno. Slovensko má právo poznať pravdu, nie byť dejiskom osobnej pomsty.

Lebo tak to zatiaľ vyzerá. Veď predstavitelia a sympatizanti Smeru či z okolia SNS nielenže kritizovali manažovanie pandémie a vakcináciu, ale vôbec spochybňovali závažnosť covidu, neraz aj jeho existenciu či vhodnosť vakcíny, a celkovo konšpiratívne teórie často hrali v ich vysvetleniach prím. Jedného z najznámejších kritikov Petra Kotlára (poslanca z klubu SNS) vláda vymenovala na čelo vyšetrovacej komisie. No je politický nominant, hoci lekár, ale ortopéd, tou najšťastnejšou voľbou? A kto mu má pomáhať? Bývalý sudca a súčasný prezidentský kandidát Štefan Harabin či všeobecný lekár Peter Lipták.

Nemali by vyšetrovanie viesť odborné kapacity v epidemiológii, infektológii alebo virológii? Naopak, jednému z nich, hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, ktorého na čelo Úradu verejného zdravotníctva SR vymenovala v roku 2016 vláda Smeru, SNS a Mosta, budúci „komisári“ v dobrom „radia“, teda sa nepriamo vyhrážajú, že by sa mal stať kajúcnikom, obviňujú ho bez akýchkoľvek dôkazov, že asistoval zlodejstvám. Čo chcú vyšetrovať, keď už vopred poznajú pravdu?

Nepripomína to až príliš praktiky bývalej koalície riadenej Igorom Matovičom? Teda vlády, ktorú chcú vyšetrovať. Nepoužívali „matovičovci“ voči svojim odporcom rovnaký slovník?

Ak sa chceme dozvedieť pravdu o zvládnutí pandémie, liečby, efektívnom vynaložení verejných financií, nemali by to robiť ľudia s predsudkami, ktorým sa pred očami neustále mihá červené súkno. Slovensko má právo poznať pravdu, nie byť dejiskom osobnej pomsty.

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #konšpirácie #pandémia #pandémia koronavírusu #Peter Kotlár