Chcete lepšie podmienky v práci? Čakajte výpoveď

Napadlo vám niekedy, že by ste si vo firme, v ktorej roky pracujete, založili odbory a začali bojovať za lepšie pracovné podmienky pre seba a svojich kolegov? Ak pracujete vo veľkej americkej korporácii, môže to znamenať, že skončíte na ulici.

15.02.2024 20:00
debata (6)

Len nedávno sa podobný krok vypomstil aj odborárskym predákom z Technologies Unions Slovakia, odborovej organizácie pri technologickom gigante Dell. Pôvodne ich bolo desať, dvaja z nich už dostali výpoveď a štyrom zrušili pracovnú pozíciu. Jeden z vyhodených, Michal Gabriš, dokonca vyčíslil, že ak ste člen predsedníctva odborov, máte o vyše 500 percent vyššiu šancu, že vašu pozíciu zrušia, ako keď ste len bežný zamestnanec.

Kľúčové v tomto prípade je, že členovia predsedníctva odborov podľa nášho Zákonníka práce požívajú v porovnaní s bežnými pracovníkmi zvýšenú mieru ochrany. Je to tak preto, aby ich firma nemohla vyhodiť napríklad len kvôli tomu, že sa jej vedeniu nepáči spôsob, akým sa pokúšajú vyrokovať lepšie pracovné podmienky.

Ak ich však napriek všetkému firma prepustiť chce, potrebuje na to súhlas odborovej organizácie. Ten v tomto prípade udelený nebol a odborári preto hovoria o „použití hrubej sily a zastrašovania". Jednému z najväčších zamestnávateľov na Slovensku jednoducho došla trpezlivosť s pracovníkmi, ktorí už pred rokmi žiadali napríklad pružnejší pracovný čas či vyššie odstupné pre zamestnancov.

„Vedenie Dellu zmietlo všetky naše požiadavky zo stola," posťažovali sa odborári. A teraz pre istotu zamietlo aj s nimi samotnými. Odborári pritom hovoria, že nejde o nič výnimočné.

Aké poučenie z tohto prípadu plynie? Ak si chcete vo svojej firme založiť odbory, dobre si to premyslite. Musíte mať totiž dostatočne veľa odvahy a pripraviť sa na to, že sa z vás môže stať škodná zver na odstrel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Dell #zákonník práce #Technologies Unions Slovakia