Pokus o kompromis. Je Zem guľatá alebo plochá?

Mnohých spoluobčanov prekvapila správa, že zem nemusí byť nevyhnutne guľatá, uvažujú o tom vraj už aj niektorí vládni úradníci. Ide o názor, s ktorým jednoducho musíme počítať, ako aj s možnosťou predstaviť v tomto smere nejeden alternatívny názor, na ktorý by mal mať nárok každý.

03.05.2024 14:00
debata (40)

V tom prípade je potrebné sa pripraviť na konflikt so zarytými „okruhliakmi“, ktorí „ploskáčov“ dokážu priam nenávidieť. Pritom ide o názor, ktorý sa z času na čas mení a tiež sa iba vyvinul z čarovných zmysluplnejších predstáv. Pôvodne to pravdepodobne bola myšlienka, ktorá vlastne tiež mala hlbšie zdôvodnenie. Totiž, že niekde celkom naspodku je voda a v nej pláva korytnačka, na ktorej stojí nesmierne trpezlivý slon a ten nesie samotnú zem. Teda aj s Atlasom, ktorý zase niesol nebeskú klenbu. Ale antický hrdina Perzeus mu ukázal hlavu zabitej Medúzy a Atlas sa premenil na skalu. Čo možno dodnes vidieť na niektorých miestach vo Vysokých Tatrách. Teda skalu, a v noci aj klenbu. Atlas si dnes už treba zakúpiť, ako ostatne v Tatrách takmer všetko.

S niektorými stúpencami „plochej Zeme“ som mal možnosť osobne sa stretnúť v Londýne v Hyde Parku. Skupina vzdelaných anglických junákov ma tam presviedčala o tom, že Zem je plochá a snímky z vesmíru, ktoré skôr nasvedčujú opak, v skutočnosti iba umelo vytvorili veľmoci vo svojich fotoateliéroch, aby oklamali ľud. Anglickí priatelia ma však už vtedy upozorňovali, aby som hnutie „Za plochú Zem“ nijako nepodceňoval, lebo vraj malo oveľa viac stúpencov ako tamojšia a vtedajšia Komunistická strana Veľkej Británie.

Človek, ak sa stretne s takýmto názorom, má potom sklon si ho osobne overiť. Zem som si preto aj sám párkrát všimol. Napríklad na Záhorí, kúsok za Bratislavou, je vcelku plochá a pritom dosť tak pokrytá burgyňou. Naopak, v spomenutých Vysokých Tatrách prejavuje nepríjemný sklon k istej asertívnej „hrboľatosti“.

Vo všeobecnosti to človeka samo osebe vedie ku kompromisu. Totiž k predstave zeme v podobe golfového ihriska, ktoré je zväčša rovné, ale z času na čas je v ňom aj nejaká tá jamka. Najbezpečnejšie je preto azda chodiť po zemi s dobrou železnou palicou. Pri pohľade na ňu bývajú oponenti zvyčajne o niečo zmierlivejší. Dá sa to vraj zistiť aj podľa dĺžky tieňa palice zapichnutej do zeme v rôznych mestách ako v antike, ibaže dnes musí pozorovateľ dbať na to, či má v presýpacích hodinách správne nastavený zimný alebo letný čas. Lebo pri zlom či rozdielnom nastavení by zem mohla vyznieť ako príliš strmá.

To, že Zem je plochá, tvrdí napríklad aj americký basketbalista z NBL Kyrie Irving. Jeho názor môže hodnotovo prevážiť mnohé odlišné názory, lebo on sám vraj vlastní asi 120 miliónov dolárov. Čomu sa protirečí asi dosť ťažko.

Problémom dnes už nie je úsmevnosť tých či oných názorov, skôr to, či nevedú k vzájomnému hnevu a trpkosti. Nuž, k reálnemu pohľadu na svet a život sa zatiaľ asi najviac priblížil skvelý írsky dramatik, prozaik a básnik Oscar Wilde: „Všetci sme v priekope, ale niektorí sa pozeráme na hviezdy.“

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #Zem je guľatá #konšpiračné teórie #Zem je placka