Slováci čoraz menej konzervatívni. Pomôže to kandidátom na prezidenta?

Sú Slováci stále takí konzervatívni, ako sa hovorí? Nedávny prieskum Focusu pre organizáciu Fórum života ukázal, že registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia neprekážajú až polovici Slovákov. Ale odtiaľ potiaľ. Manželstvá takýchto párov by povolila len tretina z opýtaných a adopcie väčšina respondentov úplne vylúčila.

27.03.2024 20:00
debata

To je však asi najcitlivejšia otázka – negatívne sa k adopciám postavilo dokonca až 40 percent voličov Progresívneho Slovenska.

Zaujímavo komentovala prieskum predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová. Podľa nej ukázal, že Slováci sú v kultúrno-etických otázkach konzistentní už 17 rokov, s miernym nárastom liberálnych postojov. Politici podľa nej Slovákov nepoznajú, keďže do parlamentu kandidujú s plánmi alebo v ňom bojujú za veci, ktoré si ich voliči neželajú. „Slováci sú konzervatívnejší v otázke homosexuálnych zväzkov než liberálni politici a liberálnejší v otázke interrupcií než konzervatívni politici,“ všimla si.

Čo z toho vyplýva pre prezidentských kandidátov? Ako si nakloniť liberálnejšie zmýšľajúcich voličov aj konzervatívcov zároveň a neprestreliť? Pellegrinimu zavaril nedávno partner z koalície Andrej Danko. „Ak idete za prezidenta, novinári vás doslova vyzlečú. Budú sa pozerať, kto je prvá dáma,“ vyjadroval sa v súvislosti s jeho kandidatúrou predseda SNS.

Rýpal, že novinári budú chcieť vedieť všetko o zdravotnom stave kandidáta vrátane jeho orientácie, manierov, správania. Napokon dokonca podporil kandidáta s extrémnymi postojmi Štefana Harabina. A o hlasy Harabinových voličov teraz budú bojovať Pellegrini aj Korčok. Obaja sa budú musieť zaliečať skôr konzervatívnym voličom, aj keď Slováci, zdá sa, mierne zliberálneli.

Zuzane Čaputovej sa podarilo čosi mimoriadne: zachovať si imidž „spirituálnej bytosti“ a zároveň nepovedať nie adopciám homosexuálov. Vždy platí, že voľby nevyhráva kalkul, ale autenticita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Focus #registrované partnerstvá #Peter Pellegrini #Fórum života #Ivan Korčok