Keď menej znamená viac

Európa potrebuje mať veľký vplyv na otázky zásadného významu a menší vplyv na menšie veci. Hospodárska kríza nám jasne ukázala, že ak chceme dosiahnuť ekonomický rast a vytvárať nové pracovné miesta, musíme odstrániť nepotrebnú záťaž pre podniky.

05.11.2013 22:00
debata

Hospodárske príležitosti a sociálne problémy čoraz ľahšie presahujú hranice, preto mnohé politické riešenia môžu priniesť výsledky len vtedy, ak prekročia národné hranice. Na to, aby Európska únia plnila svoju úlohu účinnejšie, je potrebná spontánnejšia podpora od ľudí. V súčasnosti však niet pochýb, že veľa občanov a podnikov na ňu má nelichotivý názor, pretože podľa nich je EÚ zdrojom priveľkej byrokracie a pričasto zasahuje aj tam, kde nemusí.

Preto sme v rámci doteraz najambicióznejšieho postupu preskúmali množstvo právnych predpisov únie a navrhli viacero krokov, ako ich zjednodušiť a sprehľadniť. Týka sa to všetkých oblastí. Načúvame podnikateľom a ostatným zainteresovaným stranám a reagujeme na ich obavy. Komisia konzultovala so zamestnávateľmi v celej Európe o desiatich najväčších bremenách, ktoré sťažujú ich prácu.

Viac ako kedykoľvek predtým dbáme na to, aby naše právne predpisy nezachádzali priďaleko, aby tie potrebné boli čo najjasnejšie a aby sa predišlo prijatiu tých nepotrebných alebo nevyvážených.

Politické rozhodnutia treba prijímať na správnej úrovni, či už miestnej, vnútroštátnej, alebo európskej. Stále užšia únia medzi európskymi občanmi si vyžaduje, aby sa tak dialo čo najotvorenejšie a čo najbližšie k ľuďom. Každá otázka si nevyžaduje riešenie na európskej úrovni. Únia sa musí zamerať na oblasti, v ktorých môže mať najväčší pozitívny prínos. Ak to tak nie je, nemala by zasahovať.

Za posledné obdobie sme dosiahli skutočný pokrok. Komisia od roku 2005 zrušila 5 590 právnych predpisov. V rokoch 2007 až 2012 sa administratívna záťaž firiem znížila o 26 percent, v dôsledku čoho sa ich náklady zredukovali o 32,3 miliardy eur. Znižujeme záťaž pre malé a stredné podniky, napríklad zjednodušením požiadaviek v prípade záznamového zariadenia v cestnej doprave, zjednodušením predpisov a poplatkov pri registrácii nových chemikálií, umožnením elektronickej fakturácie dane z pridanej hodnoty a jej novým jednotným daňovým priznaním.

Predovšetkým sme zmenili proces tvorby európskych právnych predpisov. Budeme sa pritom spoliehať na kvalitné štúdie ich dôsledkov a skúseností ľudí z tejto oblasti. Chceme ísť ešte ďalej: naliehame na členské štáty a Európsky parlament, aby už konečne prijali 21 dôležitých návrhov, ktoré dlhšie ležia na stole. Napríklad čo sa týka zlepšenia predpisov v oblasti bezpečnosti spotrebiteľa a zefektívnenia postupov verejného obstarávania.

Do konca roka 2014 komisia uskutoční takmer 50 analýz vhodnosti týkajúcich sa regulačnej záťaže vo viacerých odvetviach, pričom osobitnú pozornosť budeme venovať životnému prostrediu, zamestnanosti a priemyslu.

Jasne sme určili, ktoré iniciatívy nebudeme presadzovať a ktoré existujúce predpisy navrhujeme zrušiť. Viaceré veci si však nevyžadujú naše zásahy. Takisto preskúmame návrhy, ktoré už sú v Európskom parlamente a Rade EÚ veľa rokov a ktoré k ničomu nevedú. Nehovoríme o odmietnutí z ideologických dôvodov. Je to len známka toho, že určité veci si nevyžadujú zásah na úrovni únie. Ak členské štáty určitý návrh nepodporujú, daná vec sa nemôže stať našou prioritou, a preto by sme nemali s ňou strácať čas a energiu. Viac ako doteraz sa Európa sústreďuje na to, kde môže prispieť pridanou hodnotou a je zdržanlivá tam, kde nemôže.

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí budú chcieť, aby únia konala v každej možnej oblasti a priamo tak vplývala na životy ľudí. Rozhodnutiami na správnej úrovni však musíme dosiahnuť rovnováhu. Existujúce právne predpisy by mali slúžiť svojmu účelu.

Samozrejme, že potrebujeme určitý stupeň regulácie v rámci jednotného trhu zloženého z 28 členských štátov. Tieto predpisy nahrádzajú 28 súborov rozdielnych vnútroštátnych právnych poriadkov a znižujú tak vysokú byrokraciu pre podnikanie. Je však vecou zásadného významu, aby sa nové návrhy vyznačovali pridanou hodnotou, aby nepridávali nepotrebnú záťaž a mali reálnu šancu, že v ich prípade sa dospeje k dohode.

Nepotrebné zákony oslabujú zákony, ktoré sú potrebné. Teraz si nemôžeme dovoliť taký európsky rámec, ktorý by oslaboval svoju vlastnú akcieschopnosť. Ak bude nevyhnutná väčšia integrácia a regulácia, nebudeme sa báť postaviť sa na čelo. Keď sa však ciele dajú dosiahnuť inými spôsobmi a na iných úrovniach, keď menej znamená viac a jednoducho znamená inteligentnejšie, nebudeme sa zdráhať to povedať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #EÚ #práca #hospodárstvo #Barroso #EK