Turecko sa polarizuje

Komunálne voľby v Turecku potvrdili mimoriadne silnú politickú polarizáciu.

03.04.2014 22:00
debata

Krajina je rozdelená na dve polovice: vládnucu nacionálno-náboženskú AKP (Strana spravodlivosti a rozvoja) a heterogénny opozičný tábor. Vo svojom prejave po voľbách premiér Recep Tayyip Erdogan interpretoval dobrý volebný výsledok svojej strany ako mandát na umlčanie opozície.

AKP získala 45,6 percenta hlasov, čo je o 7 percent viac ako v predchádzajúcich komunálnych voľbách, ale o čosi menej ako v posledných celoštátnych. Udržala si aj veľkomestá Istanbul a Ankaru. Centristická kemalistická CHP (Republikánska ľudová strana) zvýšila podiel svojich hlasov z 23,7 na 27,9 percenta. Ultranacionalis­tická MHP (Strana národného hnutia) mierne znížila svoje zisky, na 15,2 percenta, a BDP (Strana mieru a demokracie, so silným kurdským pozadím a ľavicovým prúdom) dosiahla 5,87 percenta.

Vďaka silnej mobilizácii bola účasť vo voľbách vysoká. Poznačilo ich viacero násilných zrážok, počas sčítavania hlasov došlo k masívnym výpadkom elektriny. Opoziční politici obvinili vládu z manipulácií.

Popri sociálnych protestoch a nepríjemných korupčných škandáloch si Erdogan urobil z volieb plebiscit o svojej osobe. Obvinil domáce i zahraničné sily z toho, že sa proti nemu sprisahali. Jazyk kampane AKP bol výrazne nacionalistický, jej plagáty vyzdvihovali „veľký národ – veľkú silu“ s fotografiou premiéra. Táto nacionalistická kampaň sa viedla proti nesunnitským náboženským menšinám (alevitom) a proti Kurdom.

V máji vypukli protesty, ktoré vyvolal kontroverzný projekt výstavby na symbolickom námestí Taksim a priľahlom parku Gezi v Istanbule. Po rozsiahlom policajnom zásahu sa prvotný protest zmenil na všeobecnejší – proti autoritárskym tendenciám vlády AKP a rozšíril sa aj do iných miest. Do protestov sa zapojili odborári, feministky, tureckí a kurdskí nacionalisti, laici a nový, zatiaľ pomerne malý, prúd protikapitalis­tických moslimov. Erdoganova vláda reagovala politickými represiami.

V napätej situácii sa už existujúce trhliny v AKP prejavili naplno. Premiér od začiatku zaujímal agresívny postoj voči protestujúcim, kým ostatní zo strany zostali zmierlivejší. Príčinou rozkolov v nej bola aj zahraničná politika, najmä postoj k Izraelu, ale i vojne v Sýrii. Erdoğanov tábor vystupoval proti tajne fungujúcej sieti ľudí z okolia Fethullaha Gülena, ktorá je sunnitským ekvivalentom pravicovej katolíckej siete Opus Dei.

Keď premiér vystúpil proti jednému z ekonomických pilierov Gülenovho spoločenstva, súdnictvo odhalilo korupciu na vysokých miestach. Pre tieto obvinenia museli odstúpiť viacerí ministri. Vláda zareagovala čistkami v súdnictve aj polícii. Parlamentná väčšina AKP schválila zákony, ktoré umožňujú silnú kontrolu internetových médií a sociálnych sietí, na ktorých by sa mohli objaviť „nežiaduce“ informácie.

Nestabilitu vyvolala aj zahraničná politika. V sýrskej vojne sa AKP aktívne postavila na stranu Moslimského bratstva. Assadova vláda sa však ukázala oveľa pružnejšia, ako Erdogan predpokladal, a západné štáty sa už začali menej prikláňať k otvorenej intervencii do Damasku. AKP sa otvorene postavila na stranu Moslimského bratstva aj v Egypte. Zosadenie prezidenta Muhammada Mursího bolo vážnym zahraničnopoli­tickým neúspechom AKP.

Ekonomická zraniteľnosť predstavuje možno najväčšiu starosť pre vládu, keďže jej hlavným legitimizujúcim faktorom bol hospodársky rast. Výrazne závisel od rastu úverov, realitného trhu a prílevu zahraničného kapitálu. Deficit bežného účtu vlani dosiahol až osem percent HDP. Turecká ekonomika je veľmi zraniteľná voči zvratu kapitálových tokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba