Poučenie z pádu premiéra

Pred rokom sa česká politika otriasla v základoch. Premiér Petr Nečas sa dostal do víru udalostí, ktoré spôsobili jeho rezignáciu, pád vlády a predčasné parlamentné voľby.

13.06.2014 22:00
debata (4)

Keby nešlo o politika, ktorého považovali za jedného z najetickejších a ktorý pravidelne na kongresoch ODS kázal o morálke, dalo by sa všetko prejsť s úsmevom. Takto sa však otriasla dôvera v politiku a jej aktérov ako celok. Keď policajti vtrhli na Úrad vlády a domov si prišli pre riaditeľku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú, padali len špekulatívne podozrenia. Fakty nakoniec nabrali rozmery českej Gorily. Policajti a štátni zástupcovia si však dávajú na čas, aby kauzu doviedli k súdu.

Vtedajšia Nečasova milenka (teraz manželka) Nagyová nasadila na jeho zákonitú manželku vojenských spravodajcov, ktorí jej vyšli v ústrety. Vraj sú zvyknutí počúvať rozkazy a verili, že akciu iniciuje predseda vlády. Ten celú vec zahmlieva, iba opakuje, že cieľom nebolo jeho ženu špehovať, ale chrániť.

Zákon bol porušený aj únikom informácií od Bezpečnostnej informačnej služby, na ktoré mal nárok len premiér. Cez Nagyovú sa údajne dostali až do rúk lobistov, s ktorými sa stýkala. Intenzívne kontakty mala najmä s Ivom Rittigom, ktorý má povesť temného hráča v zákulisí pražskej politiky a biznisu. Od vplyvných mužov rada prijímala darčeky – šperky, kožušiny, či kabelky.

Vďaka úniku policajných odpočúvaní vieme o prepojení osudov politikov, podnikateľov, štátnych úradníkov aj žalobcov. Ťažko súdiť, nakoľko dôkazy obstoja pred súdom, jednako vyšetrovatelia obviňujú túto „chobotnicu“ zo sabotáže – snahy obsadiť kľúčové pozície v krajine a odstrániť ústavný systém. Iná interpretácia hovorí, že im išlo „iba“ o parazitovanie na systéme. Volič najmä vidí, čím sa v čase ekonomickej krízy a početných škrtov zabávala politická elita.

Ešte jednu vetvu prípadu policajti rozpracovali: korupčné správanie na pozadí hlasovania o reformách v závere roka 2012. Vtedy sa proti vlastnej vláde postavila skupina poslancov za ODS. Čoskoro však skrotli a vzdali sa mandátov. Následne sa niektorí z nich alebo ich priatelia objavili vo vedení štátnych firiem. Najvyšší súd však povedal, že sa na ich konanie vzťahuje imunita, lebo sa dohadovali na parlamentnej pôde. Vyšetrovatelia sa teraz usilujú dokázať, že sa korumpovalo aj mimo verejných budov a niekoľkokrát vypočuli aj Nečasa. Výsledok je vo hviezdach.

Kopec poznatkov priebežne rastie. Politický rozmer celej kauzy však nabral na rýchlosti čoskoro po prvom záťahu polície. Premiér aj so svojou vládou po niekoľkých dňoch odstúpil. Prezident Miloš Zeman neváhal a vymenoval „odbornícky“ kabinet Jiřího Rusnoka, ktorý plnil, čo mu na očiach videl bez toho, aby mal zázemie v snemovni.

Pôvodná pravicová koalícia – ODS-TOP 09-LIDEM – tvrdila, že v parlamente disponuje poslaneckou väčšinou a je pripravená prevziať opraty. Všetko sa skončilo inak: koalícia sa rozpadla, ale ani Rusnokova vláda nezískala dôveru. Poslanci skrátili volebné obdobie a otvorili cestu k predčasným voľbám, z ktorých vzišla vláda sociálnych demokratov, Babišovho hnutia ANO a kresťanských demokratov.

Nečasov pád priniesol poučenie o zlej kondícii ODS, o ambíciách prezidenta, o nejednote ČSSD (časť je oddaná Zemanovi), o krehkosti štátnej správy i tajných služieb. Predovšetkým však vieme, že aj ten zdanlivo vnútorne najpevnejší politik môže byť v skutočnosti slabý, náchylný k nákaze korupciou a klientelizmom. O to viac je príkladná odvaha policajtov a žalobcov

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Petr Nečas