Problémy občana Sarkozyho

Život občana Nicolasa Sarkozyho sa skomplikoval v máji 2012, keď prehral prezidentské voľby. Dovtedy ho chránila prezidentská imunita, no keď o ňu prišiel, vyšetrovatelia boli oprávnení začať s jeho vyšetrovaním a vypočúvaním ohľadom rôznych afér, v ktorých bol zapletený.

03.07.2014 22:00
debata (1)

Všetko sa začalo tzv. aférou Kaddáfí. Vtedajší líbyjský vodca bol podozrivý z financovania volebnej kampane Nicolasa Sarkozyho v roku 2007. Exprezident bol však zbavený všetkých podozrení, keďže došlo k zastaveniu vyšetrovania. Lenže prokuratúra dala príkaz na odpočúvanie jeho telefónu. Sarkozy sa však asi o tom dozvedel, a preto si kúpil nový telefón pod  falošným menom Bismuth. Tieto odpočúvania medzi Nicolasom Sarkozym a jeho advokátom boli nielen nahraté, ale aj publikované médiami.

Tu sa však ukazuje slabosť celej aféry, keďže takéto odpočúvania, aj keď sú odôvodnené, musia zostať striktne utajené. Takýmto spôsobom sa však francúzski sudcovia dozvedeli o pochybných praktikách Sarkozyho. Ten od svojho advokáta telefonicky žiadal informácie (týkajúce sa vrátenia písomnej agendy, ktorú policajti zadržali v rámci súdneho vyšetrovania). Podľa uvedených odpočúvaní mal Sarkozy za získané informácie sudcovi na odplatu sľúbiť prestížny post v Monaku.

Tento fakt otvoril novú korupčnú kauzu. Preto francúzska prokuratúra začala vyšetrovanie. Polícia ho 1. júla 2014 zadržala 15 hodín vo vyšetrovacej väzbe a vyšetrovací sudcovia sa rozhodli podať obžalobu na súd pre tri hlavné body obžaloby: aktívna korupcia, aktívne nezákonné ovplyvňovanie a porušenie úradného tajomstva.

Tieto obvinenia sú vážne, ale stále platí prezumpcia neviny. Bývalý prezident však nemohol zostať mlčať a cítil povinnosť začať sa obhajovať a komunikovať s médiami. Teda vec, ktorú nerobil už dva roky po prehratých prezidentských voľbách…

Sarkozy sa sťažuje predovšetkým na nestrannosť vyšetrovacej sudkyne, ktorá ho verejne kritizovala už pred niekoľkými rokmi. Na druhej strane neuznáva legálnosť odpočúvania súkromných rozhovorov medzi ním a jeho advokátom a ich zverejňovanie v médiách.

Pre občana Nicolasa S. sa tak začína veľmi komplikovaná doba. Navyše, akoby toho nebolo dosť, nedoriešená zostáva kauza financovania jeho kampane v roku 2012. Ústavný súd neschválil účtovníctvo UMP, ktorej je Sarkozy členom, pre prekročenie legálneho finančného limitu. Preto štát odmieta doplatiť výdavky za Sarkozyho kampaň. Strana vyzvala svojich členov, aby prispeli k uhradeniu 11-miliónovej „sekery“. Podľa niektorých manažérov pravicovej strany UMP, však zodpovednosť nesie agentúra Bygmalion. Tá podľa nich sfalšovala účty a inkasovala milióny eur za prípravu veľkých volebných stretnutí s médiami a občanmi pre UMP. Pre to sám líder pravicovej strany rezignoval a práve v tomto období sa začína kampaň na post predsedu najväčšej pravicovej strany vo Francúzsku. Jeho voľba by sa mala uskutočniť v novembri 2014.

Bude mať Sarkozy čas zbaviť sa všetkých obvinení, aby mohol kandidovať na post šéfa UMP? V televízii sa vyjadril, že na túto otázku odpovie koncom augusta, prípadne začiatkom septembra.

Ešte zaujímavejšia je však otázka, či bude Sarkozy opäť kandidovať vo voľbách v roku 2017. Možno je ešte priskoro pýtať sa na ňu, ale všetci jeho stranícki kamaráti sú presvedčení, že bude. V politike a justícii však čas plynie úplne inak. Môže trvať ešte pár mesiacov či rokov, kým sa všetko (a nielen v tejto kauze) vyšetrí a rozsúdi. Takže správna otázka znie: Bude Sarkozy schopný eliminovať všetky vyšetrovacie konania a súdne stíhania, aby mal čas znovu kandidovať v roku 2017? A pritom nenechať niektorých ambicióznych pravicových lídrov, aby mu „kradli“ jeho prirodzenú pozíciu? Kto je skutočný zlodej, sa asi dozvieme v blízkej budúcnosti…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #súd #Nicolas Sarkozy #Muammar Kaddáfí