Nie je krach ako krach

Argentína vyhlásila 30. júla štátny bankrot. Stalo sa tak druhý raz počas uplynulých trinásť rokov. V takmer dvestoročnej histórii tohto juhoamerického štátu sa táto udalosť zopakovala ôsmy raz. Krajina sa tak radí medzi sériových krachovateľov, z ktorých deväť z desiatich je práve v Južnej Amerike. Bankrot roku 2001 bol vo svetových dejinách vôbec najväčší. Prezident vtedy musel odletieť pred rozhnevaným davom v helikoptére. Ťažko povedať, aké následky bude mať terajší bankrot.

04.08.2014 22:00
debata

Keď Argentína vyhlásila v decembri 2001 neschopnosť splácať štátny dlh vyše 100 miliárd dolárov, predstavovalo to sedminu všetkých peňazí požičaných krajinám tretieho sveta. Predchádzala tomu ekonomická depresia v rokoch 1998 – 2002, keď ekonomika poklesla až o pätinu.

Reťazovú reakciu bolo výrazne cítiť aj na finančných trhoch. Počas najhoršieho roku krízy sa viac ako polovica obyvateľov dostala medzi chudobných. Krach, spojený s devalváciou meny, väčšinu ľudí obral o úspory. Roky 2001 a 2002 sprevádzali najskôr pokojné demonštrácie, neskôr došlo aj k niekoľkým úmrtiam a následnému pádu vlády.

Roku 2003 nastúpil prekvapujúco rýchly, až 9-percentný ekonomický rast. Už o dva roky neskôr prekročila krajina predkrízovú veľkosť ekonomiky. Bol to však iba pokoj pred búrkou. Nepodarilo sa totiž vyriešiť to hlavné: pokles zásob ropy a plynu.

Začiatok krízy roku 1998 súvisel do určitej miery s krachom Ruska v tom istom roku. Tak ako Rusku, ktoré sa začalo spamätávať z rozpadu Sovietskeho zväzu a s ním spojeným prepadom ťažby ropy, aj Argentíne neskorší krach spočiatku prospel. Devalvácia meny zvýšila jej konkurencieschop­nosť a celkovo podporila rast domácej spotreby. Oživil sa vývoz poľnohospodárskych produktov, obnovil sa turizmus, do krajiny prichádzali vyspelé firmy. Inflácia sa dostala pod kontrolu a miera majetkovej nerovnosti sa držala pod úrovňou väčšiny krajín Latinskej Ameriky.

Neudržateľnosť tohto vývoja sa začala ukazovať v situácii, keď domáca spotreba zdrojov rástla, no ťažba ropy od prelomu tisícročia stabilne klesala. Podobne je na tom aj vývoj ťažby zemného plynu, od ktorého krajina závisí najviac a ktorý musí Argentína od roku 2008 dovážať.

Vláda nedávno ohlásila legislatívne opatrenia na podporu investícií do energetického priemyslu a zvrátenia poklesu ťažby ropy a zemného plynu. Pravdepodobne v tomto roku však bude musieť okrem plynu začať dovážať aj ropu. Svetový vývoz ropy však už niekoľko rokov klesá. Tu spočíva kľúčový rozdiel medzi bankrotom roku 2001 a tým súčasným (hoci vo finančnom objeme neporovnateľne menším). Pred trinástimi rokmi mala Argentína – ako aj Rusko – k dispozícii prevažne domáce zdroje, preto jej devalvácia meny pomohla. Teraz devalvácia, naopak, zdraží ropu a zemný plyn zo zahraničia, takže sa budú musieť spoliehať na klesajúcu domácu ťažbu. A to bude oveľa tvrdší oriešok.

Rýchle riešenie neexistuje. Kiežby mali pravdu tí ekonómovia, ktorí sa domnievajú, že súčasný bankrot bude pre krajinu menej traumatický a môže dokonca priniesť nové príležitosti. Realita ukazuje skôr to, že klesajúca dostupnosť domácich energetických zdrojov prinesie nové problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #krach #Argentína